U trendu

Plemena sa ostrva Vanuatu u žalosti zbog smrti princa Filipa

LONDON – Dok Britanija oplakuje smrt princa Filipa, pridružila im se i plemenska zajednica sa jednog ostrva u Tihom okeanu.

Naime, decenijama su dva sela na vanuatskom ostrvu Tana poštovala vojvodu od Edinburga kao božansku figuru, zbog čega se mnoštvo plemena okupilo danas na ceremoniji u znak sećanja na princa Filipa, javlja Bi-Bi-Si.

„Veza između ljudi na ostrvu Tana i engleskog naroda veoma je jaka. Šaljemo poruke saučešća kraljevskoj porodici i narodu Engleske“, rekao je Japa, vođa plemena iz sela Ikunala, a prenosi agencija Rojters.

Sledećih nekoliko nedelja, seljani će se povremeno sastajati da bi obavljali obrede za vojvodu, koji se smatra „potomkom vrlo moćnog duha ili boga koji živi na nekoj od njihovih planina“, kaže antropolog Kirk Hafman koji je proučavao ta plemena od 70-ih godina prošlog veka.

„Verovatno će izvesti ritualni ples, održati povorku i izložiti suvenire princa Filipa, dok će muškarci piti kavu, ceremonijalno piće napravljeno od korena biljke kava“, rekao je Hafman.

To će kulminirati „značajnim okupljanjem“ kao završnim činom žalosti.

Gotovo pola veka, Pokret princa Filipa „cvetao“ je u selima Jakel i Jaohnanen, a na svom vrhuncu imao je nekoliko hiljada sledbenika, mada se smatra da se njihov broj smanjio na nekoliko stotina.

U džunglama Tane, seljani žive jednostavnim životom, baš kao i njihovi preci. Nošenje tradicionalne odeće i dalje je uobičajeno, dok se novac i moderna tehnologija poput mobilnih telefona retko koriste u njihovoj zajednici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar