U trendu

Po Zaharovoj Tramp pobedu duguje Jevrejima

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, u nastupu u tok šou programu na nacionalnoj televiziji prošlog vikenda, sugerisala je da je novac Amerikanaca jevrejskog porekla imao ključnu ulogu u pobedi novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa, objavila je Slobodna Evropa.

Kako prenosi taj radio, Zaharova je kazala da je dok je bila u Njujorku, na Generalnoj skupštini UN u septembru, pitala poznanike o situaciji u Americi i o tome ko će pobediti na predsedničkim izborima održanim ovog meseca.

„Ako želiš da znaš šta će biti u Americi, sa kim trebaš da razgovaraš? Sa Jevrejima naravno“, rekla je uz aplauz publike u studiju gde joj je domaćin bio Vladimir Solovljov, za kojeg „Slobodna Evropa“ tvrdi da je „blizak Kremlju“.

Navodi se da je Zaharova „čak je imitirala jevrejski akcenat“:

“Maročka, mi ćemo donirati (demokratskoj kandidatkinji Hilari) Klinton, ali ćemo donirati dvostruko više republikancima. Tako je to!“, rekla je Zaharova.

Dodala je i da su joj rekli da ukoliko želi da zna budućnost ne treba da čita glavne novine, već je važno da razgovora sa ljudima iz Brajton biča, dela Bruklina gde živi brojna jevrejska dijaspora iz nekadašnjeg Sovjetskog Saveza.

„Slobodna Evropa“ navodi da su „njene primedbe izazvale brojne osude zbog očiglednog antisemitizma nakon što su delovi intervjua osvanuli na izraelskim veb portalima na ukrajinskom i ruskom jeziku“.

Navodi se da je reagovao i bivši američki ambasador u Moskvi Majkl Mekfol, kojem je nedavno zabranjen ulazak u Rusiju.

“Dakle, to je žena koja je mene kritikovala da se ne ponašam diplomatski”, napisao je Mekfol na Fejsbuku, prenosi Slobodna Evropa.

Navodi se i da je izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova odbilo da prokomentariše ono što je izgovorila Zaharova.

„Slobodna Evropa“ navodi da „ipak ostaje čnjenica da je Tramp pobedio Hilari Klinton u Brajton biču i okolini gde živi veliki broj jevrejskih emigranata iz nekadašnjeg ŠSR-a koji su tradicionalno konzervativni i koji podržavaju republikance na američkim predsedničkim izborima“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)