U trendu

Počinju svedočenja za obaranje aviona iznad Ukrajine

HAG – Na desetine članova porodice stradalih na letu „Malezijan erlajnsa“ 2014. godine, koji je oboren iznad istočne Ukrajine, svedočiće danas na suđenju za ubistvo četvorici osumnjičenih koji su u bekstvu.

Avion je 2014. godine leteo na liniji iz Amsterdama ka Kuala Lumpuru, kada je pogođen raketom zemlja-vazduh, podseća Rojters, a holandsko tužilaštvo tvrdi da je u pitanju bio ruski projektil.

Trojica ruskih i jedan ukrajinski građanin su optuženi za obaranje aviona, a Moskva je odbila da izruči osumnjičene koji su u Rusiji i negira odgovornost, međutim, holandska vlada smatra Moskvu odgovornom.

Avion se srušio na teritoriju pod kontrolom pro-ruskih snaga, koje su se borile protiv ukrajinske vojske.

Sud je odredio da će se naredne tri nedelje saslušavati iskazi porodica i takođe će pregledati na stotine pisanih izjava koje su dostavili ostali članovi rodbine.

Osumnjičenima se sudi godinu i po dana, a samo jedan od njih je poslao advokate da ga predstavljaju, tako da se slučaj, prema holandskom zakonu, ne smatra potpuno suđenjem u odsustvu.

Postupak je prešao u ključnu fazu u junu, kada su tužioci počeli sa izvođenjem dokaza i uskoro će početi da saslušavaju svedoke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.