U trendu

Podoljak: Kijev apsolutno nije umešan u sabotažu Severnog toka

KIJEV – Savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak rekao je danas da Kijev „apsolutno nije umešan“ u prošlogodišnju sabotažu Severnog toka 1 i 2.

Podoljak dodaje da nema informaciju o tome šta se tačno dogodilo.

On je ove komentare dao na upit Rojtersa, nakon objave Njujork tajmsa, koji je citirao američke obaveštajne zvaničnike da su verovatno proukrajinske grupe odgovorne za sabotažu.

Njujorški list je danas objavio da novi obaveštajni podaci, koje su pregledali američki zvaničnici, sugerišu da je proukrajinska grupa, koju su činili ruski ili ukrajinski državljani, izvela napad na gasovod Severni tok prošle godine, ali za takve zaključke nema čvrstih dokaza.

Njujorški list je takođe naveo, pozivajući se na obaveštajne izvore, da nisu pronađeni dokazi da su predsednik Volodimir Zelenski ili najviši oficiri vojske Ukrajine bili umešani u operaciju, kao ni to da su počinioci delovali po nalogu bilo kog ukrajinskog vladinog zvaničnika.

SAD i NATO su napade na gasovode iz septembra 2022. nazvali činom sabotaže, dok je Moskva okrivila Zapad i pozvala Savet bezbednosti UN da nezavisno sprovede istragu, ali nijedna strana nije pružila dokaze.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar