U trendu

Pokrenut postupak protiv imama zbog vređanja Svetog Save i SPC

SARAJEVO – Islamska zajednica Bosne i Hercegovine pokrenula je disciplinski postupak protiv imama iz Kozarca Amira Mahića zbog, kako se navodi, neprimerenih izjava o Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Svetom Savi, javila je sarajevska N1 tv..

“Žalimo zbog svega, to nikome nije trebalo, očekujemo i izjavu imama”, kratko je rečeno ovom mediju iz Islamske zajednicu i naznaku da će se danas zvanično i detaljno oglasiti.

Imam iz Kozarca na dan obeležavanja Svetog Save, 27. januara, ovog srpskog prosvetitelja nazvao fašistom, a SPC sektom.

Izjava imama Mahića izazvala je oštra reagovanja, a mitropolit dobrobosanski Hrizostom je poručio da su crkve i džamije Božije kuće i da u njima treba svedočiti dobro.

“Nikada sejati otrov, mržnju, a da se to u Kozarcu upravo i desilo. Nažalost ovo nije jedini primer, bilo na desetine sličnih propovedi po džamijama, kojima se vređa srpski narod i SPC“, naglasio je.

Osude su došle i od gradonačelnika Prijedora Slobodana Javora i potpredsednika Skupštine grada Azre Pašalić.

Iz Okružnog prijedorskog tužilaštva potvrđeno je da rade na predmetu, koji se odnosi na govor mržnje imama Amira Mahića prema SPC.

Izjavu Mahića osudilo je i Međureligijsko veće u BiH, a na osnovu informacija dobijenih iz više različitih izvora.

Veće je zatražilo informaciju od Rijaseta Islamske zajednice o ovom incidentu.

„Obavešteni smo da je Rijaset odmah po prijemu informacije proverio navode i izdao nalog muftiji bihaćkom da od imama uzme izjavu i pokrene disciplinski postupak“, rečeno je iz Rijaseta.

Od imama je zatraženo da se tokom današnje molitve izvini vernicima i svima koje je njegova mogla da uvredi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar