U trendu

Politička nestabilnost negativno utiče na ekonomski i društveni ambijent

PODGORICA – Politička nestabilnost negativno utiče na ekonomski i društveni ambijent, jer investitori traže političku stabilno okruženje i predvidive uslove poslovanja, rekao je predsednik Saveta stranih investitora Tamaš Kamaraši i istakao da se očekuje nastavak započetih reformi, a sve u najboljem interesu ekonomskog rasta i razvoja Crne Gore.

Kamaraši je u intervjuu za podgoričke Vijesti rekao da u krajnjem sve to i u najboljem u interesu svih građana i privrede, odgovarajući na pitanje kako ocenjuje aktuelnu poslovnu klimu u Crnoj Gori, imajući u vidu političku nestabilnost i da li je ona demotivišuća za strane investitore.

”Mi smo krajem marta objavili poslednje izdanje Bele knjige: Investiciona klima u Crnoj Gori za 2021. godinu, čiji rezultati su pokazali da je sveukupni indeks lakoće poslovanja za prethodnu godinu zabeležio najveći rang od kada se vrši merenje. Sa druge strane, ono što je takođe karakteristično jeste da su dve oblasti zabeležile rekordno niske ocene, i to vladavina prava i borba protiv sive ekonomije“, rekao je Kamaraši.

Prema njegovim rečima, izazovi se mogu prevazići samo ako „radimo zajedno na konstruktivan način i ako dogovorimo ekonomsku strategiju na nivou države koju podržavaju svi relevantni akteri“.

„Sprovođenje ekonomskih i regulatornih reformi samo je prvi korak u tom pravcu, a geopolitička situacija otvara prozor mogućnosti Crnoj Gori da ubrza napredak ka članstvu u EU“, rekao je i dodao:

„Drugi korak, koji je pođednako važan za zajednicu stranih investitora, jeste jačanje relevantnih institucija da pravilno sprovode propise i nadgledaju pravni okvir i da obezbede predvidivo i pouzdano okruženje za strane investicije“.

Kamaraši kaže da bliska i stalna komunikacija sa vladom i javnom upravom ostaje važan zadatak Saveta kako bi pomogao svojim članovima da razvijaju i unapređuju poslovanje u Crnoj Gori i da podrži celokupnu crnogorsku ekonomiju da se transformiše u modernu, raznoliku i konkurentnu destinaciju za strana ulaganja.

Na pitanje šta bi vlada trebalo da uradi na unapređenju poslovnog ambijenta u Crnoj Gori u ovoj godini, Kamaraši kaže da u cillju daljeg podsticanja ekonomskog rasta, Crna Gora mora da nastavi odgovorno fiskalno upravljanje sa fokusom na implementaciji strukturnih reformi.

„Buduće reforme se moraju fokusirati na unapređenje tržišnih uslova, uklanjanje biznis barijera, zadržavanje stranih investitora i privlačenje novih. U narednom periodu vlada mora raditi na osmišljavanju novih politika privlačenja stranih investitora, posebno u kontekstu vođenja međunarodnih sporova sa renomiranim investitorima i većoj prezentaciji Crne Gore ka investicionim destinacijama, unapređenju efikasnosti javne uprave, digitalizaciji servisa i kreiranja predvidivog poreskog ambijenta“, rekao je Kamaraši.

On je kazao i da Savet stranih investitora u Crnoj Gori podržava svaki konstruktivan politički dijalog koji će doprineti ispunjavanju obaveza i započetih reformi.

„Ostajemo partner vladi i privrednim udruženjima u daljem radu na unapređenju konkurentnosti ekonomije i privlačenju stranih investitora“, rekao je, između ostalog, Kamaraši.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.