U trendu

Politika: Počasni konzul Srbije svedočio u slučaju „Reket“

SKOPLJE – Siljan Micevski, vlasnik firme „Pelister“, jednog od najuglednijih i najznačajnih građevinskih preuzeća u Severnoj Makedoniji pozvan je u Tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije gde je u ponedeljak u svojstvu svedoka dao iskaz u predmetu „Reket“, piše „Poliitka“.
Prema navodima lista, njegov iskaz trajao je puna dva sata, a Micevskog je Tužilaštvo pozvalo u svojstvu svedoka kako bi pružio detaljne informacije o predmetu „Reket“.

Kako navodi makedonska štampa, Micevski je blizak dvema najvećim parlamentarnim partijama Severne Makedonije – SDSM i VMRO-DPMNE, a njegova firma dobila je najviše državnih tendera.

Makedonska štampa piše i da je Micevski na ime Međunarodnog saveza, čiji je prvi čovek Bojan Jovanovski, Bboki 13, uplatio autorski honorar u visini od 720 000 evra.

Za javnost ova organizacija je formirana s ciljem da se bavi izgradnjom domova za penzionere ili socijalnih stanova.

Kako se saznaje iz medija, čitavu stvar je obelodanio novinar Branko Geroski pišući o odnosu Micevskog i Bokija 13 i o aturoskom honoraru penzionerke Todorove koji je podigla iz banke i predala nepoznatoj osobi.

Istraga treba da pokaze kome je upućen taj novac.

Prema navodima iz makedonske štampe, nije isključena mogućnost da je firma „Pelister“ bila umesana u protivpravne radnje zbog čega je i Micevski, inače počasni konzul Srbije u Severnoj Makedoniji postao žrtva u predmetu „Reket“.

Kako je Siljan Micevski izjavio za „Politiku“, reč je isključivo o poslovnom odnosu.

„Moja firma sa organizacijom Bokija 13 zakljucila je dogovor da se kupe određene lokacije za izdgradnju domova penzionera. Isplatili smo 720 000 evra za kupovinu placeva na Ohridu. Kako je preminuo gradonačelnik Ohrida i kako je Jovanovski za nas nedostupan, projekat je prekinut. Gde je novac koji je moja firma uplatila ne znam“, rekao je Micevski.

On kaže da se nada da će istraga utvrditi gde je taj novac i da će se vratiti.

„U međuvremenu smo pokrenuli tuzbu protiv svih osoba koje su potpisnici ugovora sa našom firmom, jer novac nije namenski potrošen po ugovoru“, navodi Micevski.

Savet javnih tuzilaca Severne Makedonije doneo je inače jednoglasnu odluku da su ispunjeni uslovi za razresenje šefa Specijalnog tuzilastva Katice Janeve koja je u pritvoru zbog povezanosti sa predmetom „Reket“.

Izvestaj Saveta javnih tuzilaca poslat je u Sobranje, a predsenik makedonskog parlamenta Talat Džaferi još ga nije uneo u skupstinsku proceduru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar