U trendu

Poljska: Duda stavio veto na zakon o medijima

VARŠAVA – Predsednik Poljske Andžej Duda izjavio je danas da je odlučio da stavi veto na medijski zakon koji bi primorao američku kompaniju Diskaveri da odustane od svog kontrolnog udela u poljskoj televiziji TVN.

Duda je naveo da je predlog zakona nepopularan kod mnogih Poljaka i da bi naneo udarac reputaciji Poljske kao mestu za poslovanje, preneo je AP.

Predlog zakona, koji je nedavno usvojio donji dom parlamenta, sprečio bi bilo koji neevropski entitet da poseduje više od 49 odsto udela u televizijskim ili radio stanicama u Poljskoj.

Njegov praktični efekat bi bio usmeren na kompaniju Diskaveri Ink. koja bi bila primorana da proda većinu ili čak kompletan udeo u poljskoj televiziji TVN, navodi AP.

„Verujem da je generalno ograničavanje mogućnosti posedovanja akcija u medijskim kompanijama razumno kada je u pitanju strani kapital… Delim mišljenje da to treba uvesti u Poljskoj, ali u budućnosti“, rekao je Duda, preneo je Rojters.

„Predlog zakona i njegove izmene tiču se subjekata koji su već prisutni na tržištu… Tu je i pitanje pluralizma medija, slobode govora. Prilikom donošenja odluke, ovaj element sam ozbiljno uzeo u obzir“, istakao je on.

Mnogi Poljaci su ovaj zakon, koji je „forsirala“ vladajuća partija Pravo i pravda, videli kao pokušaj da se ućutka televizija koji emituje nezavisno i često kritičko izveštavanje o vlasti.

Nedavno su održani masovni protesti širom zemlje u znak podrške ovoj stanici i slobodi govora.

Diskaveri je zapretio da će tužiti Poljsku međunarodnom arbitražnom sudu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.