U trendu

Popodne novi protest: Ili povlačenje odluke ili smena Šmita

SARAJEVO – Ispred sedišta visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita u Sarajevu (OHR) popodne će ponovo biti održan protest, zbog njegovih nametnutih odluka o izmeni Izbornog zakona BiH i Ustafa Federacije BiH.

Šmit je koristeći se bonskim ovlašćenjima odluku o izmeni Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH doneo u izbornoj noći, 2. oktobra.

Protest organizuje neformalna grupa građana na društvenim mrežama, a od Šmita će, kažu, zahtevati sastanak, uz poruku: “Ili povlacenje odluka ili smena“.

Poručili su da je Šmitova odluka stavila, kako kažu, u rezervat najmnogobrojni bošnjački narod u BiH, koji je „jedini ginuo da bi sačuvao državu“.

„Necemo dozvoliti nikakvim lobijima bilo cijih interesa da se Bosnom igra i donose odluke koje nemaju smisla i koje su diskriminirajuće po jedna narod”, naveo je Nihad Aličković, jedan od organizatora protesta.

Protesti ispred OHR-a organizovani su i uoči izbora u BiH, 25, jula i 7. septembra, kada je Šmit najavio mogućnost donošenja odluke o izmeni Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH uoči izbora, koji su u BiH održani 2. oktobra. Ove proteste su tada podržale bošnjačke stranka, među kojima i najuticajnija SDA Bakira Izetbegovića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.