U trendu

Porfirije: Priznajemo autokefanlnost MPC-OA

SKOPLJE – Patrijarh srpski Porfirije objavio je danas u Skoplju da je Sveti Sabor Srpske pravoslavne crkve doneo odluku da odobri, blagoslovi i prizna autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve – Ohridseke eparhije (MPC-OA).

Patrijarh SPC je tokom besede, na zajedničkoj liturgiji u Sabornom hramu u Skoplju na praznik Svetog Ćirila i Metodija, rekao da se neopisivo raduje, jer se pred našim očima zbiva čudo čiji smo mi deo.

„Učesnici smo čuda, ono što je bilo razdvojeno od 1967. godine (kada je počeo raskol), Gospod nas je udostojio da bude isceljeno“, rekao je patrijarh SPC.

Porfirije je rekao da zato donosi vernicima u Makedoniji radosnu vest:

„Sabor SPC je jednoglasno izišao u susret molbi MPC-OA, te Sabor naše crkve blagosilja i odobrava, prihvata i priznaje autokefalnost“, preneo je Porfirije, nakon čega je usledio gromoglasni aplauz koji je trajao više minuta.

Takođe, kazao je da je Sabor stavio u dužnost Sinodu SPC i patrijarhu da zajedno i u saradnji sa arhipeiskopom Stefanom i Sinodom MPC-OA razradi sve tehničko-orgnizacione detalje i da će nakon toga uslediti crkveno proglašenje zvaničnim aktom.

I biće obaveštene sve pomesne crkve i pozvane da i one prihvate status autokefatlnost MPC-OA, naveo je Porfirije.

„Mi smo sigurni braćo i sestre da će i sve druge pomesne pravoslavne crkve sa radošću dočekati ovu vest i da će se radovati da raste Gospod naš i crkva njegova“, naveo je Porfirije.

Sve vas smeštamo u naša srca i molitve i vas molimo da nas primite, poručio je Porfirije.

„Braćo arhijereji, braćo i sestre, verni narodi ove predivne i blagoslovene zemlje, ukrašene najlepšim biserima pravoslavne duhovnosti i svetinjama božijim i mestima na kojima smo se vekovima podvižnici božiji molili i prolivali suze pokajanja za spasenje sveta i ljudskog roda. Radujmo se danas, jer nas je Gospod pogledao i jer se sa nama danas radujemo čitava crkva, raduju se i nebo i zemlja. Raduje se onda kada se braća vole, radujemo se i mi što smo posle 55 godina služili svetu liturgiju, najpre u Beogradu, a onda i u Skoplju“.

Patrijarh SPC je istakao je da je sve od Boga koji nije postavio granice da se narodi dele i budu međusobno suprostavljeni jedni drugima, već da granice znače mogućnost da se svaki narod bolje organizuje kako bi svoj poseban pečat i darove koje je od Boga dobio umnožavao i rastao, a ne da bi se zatvorio u sebe i bio samozaljubljen.

„Bog je stvorio različitost i dao svakome dar posebnosti, da bi sebe mogao da daruje drugom, kao i narodi daruji sebe drugim narodima i da se ugrađuju u zajednicu sa drugim narodima, obogatili druge narode sobom i sami bili obogaćeni drugim narodima“, naveo je patrijarh.

Takođe, kazao je da smo mi primili pravoslavu veru od naših svetih predaka, od Svetog Ćirila i Metodija, slovenskih apostola koji su svedočili Hrista, kao i od Svetog Klimenta i Nauma i od Svetoga Save i drugih.

Kako je rekao Porfirije, menjaju se granice i sigurno će se opet menjati, ali crkva Hristova se nemenja.

Podsetio je da je apostol Pavle govororio – molim vas braćo da među vrama ne bude razdora i da budete utvrđeni u istoj reči.

„Video sam pre neki dan i vidim i sada ljubav u očima svih vas i vidim obavezu, zadatak i poruku, a to je da su vaša ljubav i molitve ovde, kao i u Beogradu, pomogle da se prevaziđu isključenja i učinjeno je čudo – da razumemo da smo jedni i jedni drugima potrebni, kao i da ne možemo jedni bez drugih. Zbog vasih molitvi i u Beogradu i molitava svih svetih uspostavili smo jedinstvo“, naveo je Porfirije.

Na kraju besede izljubili su se patrijarh Porfirije i arhiepiskop makedonski Stefan, nakon čega je usledio veliki aplauz i neskrivena radost vernika.

Makedonski Plus info prenosi da je istovremeno stigla vest da je pismo za autokefalnost primljeno u Carigradu i da će 10. juna na 50. godišnjicu MPC predstavnici te crkve služiti zajednicku liturgiju sa u Vaseljenskoj patrijaršiji u Fanaru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.