U trendu

Potpisnici Memoranduma različito o aktuelnoj vladi

PODGORICA – Memorandum o saradnji, koji su potpisale dve stranke parlamentarne većine, manjinske stranke Bošnjaka i Albanaca i građanski savez Civis, izazvao je podeljenja mišljenja na političkoj sceni, crnogorskoj javnosti, ali i među samim potpisnicima tog dokumenta.

To proizlazi iz snoćnje emisije TV Vijesti „Načisto“, gde je lider SNP-a Vladimir Joković rekao da što se te stranke tiče, Memorandum je „veliko doviđenja“ aktuelnoj vladi Zdravka Krivokapića.

Isto mišljenje je podelio i lider Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović izjavom da je „ova vlada osuđenja na propast i da broji poslednje dane“, dok je Miloš Konatar iz GP URA kazao je da Memorandum o saradnji “nije adio aktuelnoj vladi”.

Konatar je rekao da je jedna od mana vlade to što ona u ovom trenutku ne uključuje manjine, uz tvrdnju da je Memorandum „novi kvalitet“ na crnogorsoj političkoj sceni.

“Oni koji napadaju Memorandum zaboravljaju da smo mi godinama pozivali na dijalog, izlazak iz rovova”, rekao je Konatar.

Na pitanje da li su pre potpisivanja Memoranduma obavestili kolege iz Demokrata i DF-a, Konatar odgovara da nisu ali i da “nisu ni oni njih obavestili kada su potpisivali istorijski sporazum iz septembra”.

“Svako bira svoje društvo. Neko mora napraviti bazu i pokrenuti voz. Pozvali smo sve koji se nalaze u ciljevima zapisanim u Memorandum da ga potpišu. Demokrate su iznele ogorčenje… Nismo ovo uradili krijući, nametnulo se među političkim subjektima, dogovor oko Memorandum smo postigli za kratko vrijeme”, rekao je Konatar.

Vladimir Joković je istakao da potpisnici nisu dužni da podnose izveštaj šta će i sa kim potpisivati.

“Bili smo u koaliciji Za budućnost Crne Gore, ali mi smo SNP stariji od DF i bilo koje druge partije. Ovo je iskorak, poruka domaćoj i međunarodnoj zajednici. Crna Gora više nije ista. Mi želimo pomirenje u Crnoj Gori na temeljima vrednosti koje su opšte prihvaćene svima”, kazao je Joković u emisiji TV Vijesti.

Joković je kazao da je Memorandum potpisan zbog buduće vlade u kojoj, smatra on, treba da budu manjine.

Poručio je da što se SNP-a tiče, Memorandum je „veliko doviđenja Krivokapiću”.

“I ovoj vladi ovako formiranoj i pokrenutoj, prema onima koji su sve što su dali dali za tu vladu. Mi smo sve dali za ovu vladu a ona je tako zatvorila vrata SNP-u, a to nije dopustivo”, rekao je Joković.

Smatra da bi najmoralnje bilo da Krivokapić traži proveru podrške u parlamentu, uveren da nema i da je za kratko vreme postala šampion u gubljenju podrške.

“Mislim da je šampion od onoga što je podržavalo ovu vladu i onoga koliko je ostalo da je podržava”, dodao je on.

SNP, ističe Joković, želi da da ostane aktuelna parlamentarna većina pojačana sa nacionalnim manjinama.

“Prvo moramo videti kada i kako, i da li će uopšte biti izglasavanja poverenja ovoj vladi. Mislim da bi najkorektnije bilo da premijer izađe u parlament i traži podršku da li ima 41 poslanika. To je najmoralnije u ovom trenutku”, ističe Joković.

Ervin Ibrahimović je na pitanje da li Bošnjačka stranka misli da je u redu opcija da ostane ova aktuelna većina sa manjima u vladi, rekao da ne zna da li će ovo prerasti u manjinsku vladu, ali smatra da je dobar put razmišljati o njoj.

Iz Demokratske Crne Gore, Dragan Krapović, rekao je da bi on ovaj sporazum nazvao “Memorandumom bez stava o ključnim pitanjima”.

“Pitali ste da li ovaj Memorandum vodi ka stvaranju nove vlade – gospodin Konatar je rekao ne, gospodin Joković da, a gospodin Ibrahimović ne zna, ali da bi dobro bilo razmišljati o tome. Toliko o konciznosti ovog dokumenta”, rekao je Krapović, preneo je podgorički portal CdM.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar