U trendu

Požari se nastavljaju, Kalifornija traži saveznu pomoć

VAŠINGTON – Više od 13.500 vatrogasaca i dalje se bori da suzbije desetak velikih požara u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, koji su do sada uništili stotine kuća i primorali desetine hiljada ljudi da pobegnu na sigurno.

Nakon opsežnog pregleda štete od požara, guverner Kalifornije Gevin Njusam zatražio je da predsednik proglasi stanje velike katastrofe za osam okruga, a ako se odobri, ova odluka bi pružila širok spektar savezne pomoći, za ugrožene stanovnike i institucije ove američke države, gde je se skoro 43.000 stanovnika evakuisalo zbog pretnje od požara, prenosi AP.

Požar Kaldor, u kome je uništeno oko 466 kvadratnih kilometara drveća i rastinja u severnoj Sijera Nevadi, kao i 447 objekata, nakon izbijanja 14. avgusta i koji je samo devet odsto pod kontrolom, približio se jezeru Taho i postao nacionalni prioritet broj jedan u naporima vatrogasne službe.

Dvojica policajaca iz grada Galt u okrugu Sakramento nalaze se u kritičnom stanju nakon čeonog saobraćajnog udesa, na putu prema požaru Kaldor gde su bili raspoređeni, potvrdile su kalifornijske vlasti.

Na severu ove savezne države, požar Diksi pod kontrolom je 40 odsto, a do sada je u njemu uništeno 2.926 kvadratnih kilometara u severnoj Sijera Nevadi.

Po dosadašnjim procenama, uništeno je 1.259 objekata, uključujući 678 porodičnih kuća, a skoro 13.000 objekata i dalje je ugroženo od požara.

U severnoj Kaliforniji, gde većina požara gori, nema upozorenja o kritičnim vremenskim uslovima, ali sedmodnevna prognoza zahteva umerenu opasnost od požara.

U južnoj Kaliforniji, u međuvremenu, vlažan okeanski vazduh povećao je oblačnost, a temperature su niže od onih uobičajnih za ovo doba godine, što umanjuje potencijal za velike nove požare u tom delu zemlje i omogućava da se resursi za gašenje premeste s juga na sever.

Kalifornija je jedna od desetak uglavnom zapadnih država u kojima je u ponedeljak gorelo 90 velikih, aktivnih požara, prema američkom Nacionalnom međuresornom vatrogasnom centru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.