U trendu

Predsednik i opozicija protiv Rame, zahtevi, izbori, ko je jači

TIRANA – Nakon nekoliko meseci protesta opozicije i studenata, te pritajenog sukoba na relaciji predsednik Albanije i premijer, zahtevom Iljira Mete za odlaganje izbora, te izjavom Edija Rame da to ne dolazi u obzir u Tirani je pripremljen teren za ozbiljnu krizu.

Juče je, naime, albanski premijer Rama, a nakon što je predsednik države otkazao lokalne izbore, ocenio da Meta više ne zaslužuje da ostane u predsedničkoj kancelariji, uz jasnu poruku da će izbora biti, „hteo to Meta ili ne“.
Zamerio je predsedniku Albanije i na podršci demonstrantima koji mesecima protestuju protiv njega, Rame, vlade i njihove politike, uključujući urušavanje demokratije.
„Vladu ne može niko da obori osim glasa naroda“, poručio je Rama, te zaključio da će lokalni izbori biti održani, kako je i planirano, 30. juna.
Ono što je Metu navelo da te izbore odloži, a on jedini ima pravo da ih raspiše, velika je zabrinutost koju je iskazao spram duboke političke krize u zemlji, te je, „imajući u vidu hitnu potrebu da se stanje smiri i predupredi neopredvidiva eskalacija konflikta“, preuzeo, kako je naveo, rizik i institucionalnu odgovornost i poništio ukaz kojim je lokalni izbori trebalo da se održe 30. juna.

Meta je, kako je navedeno u saopštenju iz njegovog kabineta, zabrinut i za imidž zemlje u svetu.

Sukob predsednika i premijera odigravao se u trenutku dok se u Tirani održavao osmi protest ujedinjenje opozicije na kojem su se ponovo demonstranti sukobili s policijom, gde su bacani molotovljevi kokteli, a policija odgovorila dimnim bombama.

Rama je iskoristio priliku da kritike uputi i na račun opozicije, navodeći da ona želi da „sahrani“ reforme u pravosuđu, ali je kazao i da će se kao premijer boriti s narodom za pravdu.

Istovremeno, lider albanske opozicije Ljuljzim Baša napominje da je njihov cilj u protestima da doprinesu u oslobađanju Albanije od kriminala i droge, a ekplicitni zahtev je – odlazak Rame.

Nejasno je u ovom trenutku kako će se sukobi između dva najjača čoveka u Albaniji odraziti na situaciji u toj zemlji i kako će se okončati, te čemu vode protesti opozicije, a čemu se mogu nadati građani, ali su se „veliki“ prema toj neizvesnosti već odredili time što su, za početak, ambasade SAD i Italije u Tirani izdale upozorenje svojim državljanima na moguće neprijatnosti zbog demonstracija.

Osim toga, nekih značajnijih reakcija iz Evrope nije bilo, osim što su zvaničnici u nekoliko navrata apelovali na opoziciju da se vrati u parlament, koji ona bojkotuje, jer, kako su naveli, jedino tamo mogu da se razreše sporna pitanja.

Inače, osim više od 1. 700 policajaca, u demonstracijama je prethodne subote bio angažovan jedan broj pripadnika Nacionalne garde, policijskih službenika iz Drača i Elbasana, a u prvom policijskom kordonu ispred zgrade albanske vlade bili su pripadnici jedinice „Škjiponja“, dok je zgrada albanske vlade bila ograđena metalnom ogradom, uz kamere sa visokom rezolucijom i specijalne jedinice Renea i jedinice za brzu intervenciju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.