U trendu

Predsednik Matarela pozvao Kontea na razgovor o vladi

RIM – Italijanski predsednik Serđo Matarela pozvao je večeras odlazećeg premijera Đuzepe Kontea na razgovor sutra ujutru, saopšteno je iz predsednikovog kabineta.

Ovo bi moglo da znači da će Konte verovatno dobiti mandat da pokuša da sastavi novu vladu sa članicom dosadašnje vladajuće većine, Pokretom 5 zvezda i opozicionom Demokratskom partijom, prenosi Rojters.

Demokratska partija saopštila je ranije danas da je spremna da formira koaliciju s Pokretom 5 zvezda, čime su na stranu stavljene godine međusobnog neprijateljstva da bi se izbegli prevremeni izvori i ublažila ekonomska neizvesnost, preneo je Rojters.

Nakon višednevnih teških pregovora, lider Demokratske partije Nikola Zingareti rekao je predsedniku Serđu Matareli da će njegova partija prihvatiti kandidata za premijera Pokreta 5 zvezda, dosadašnjeg predsednika vlade Đuzepea Kontea.

„Mi volimo Italiju i smatramo da je vredno truda da probamo ovo novo iskustvo“, kazao je novinarima Zingareti.

Prethodna koalicija koju su činili Pet zvezda i ekstremno desna Liga ranije ovog meseca se raspala pošto se lider Lige Mateo Salvini povukao iz nje nadajući se da će izazvati raspisivanje prevremenih izbora i s obzirom na popularnost koju trenutno uživa zbog svoje antiimigranske politike pobediti i biti u mogućnosti da samostalno formira vladu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar