U trendu

Premijer Češke: Pristupni pregovori Srbije sa EU spori, treba ih ubrztati

Češki premijer Andrej Babiš kazao je danas nakon sastanka s predsednicom Vlade Srbije Ane Brnabić u Pragu da razume stav Srbije da pregovori sa Evropskom unijom ne protiču dovoljno brzo.

On se založio za to da se pregovori ubrzaju jer je Srbiji i Zapadnom Balkanu neosporno mesto u EU a takodje i u šengenskom prostoru bez unutrašnjih granica.

„EU mora da ima jasan plan, jasnu strategiju na kojoj teritoriji treba da funkcioniše. Srbiji i ostalim zemljama Zapadnog Balkana je mesto ne samo u EU već i u šengenskom prostoru bez unutrašnjih granica“, kazao je Babiš na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srpskom premijerkom.

Češki premijer izrazio je takodje razumevanje za mišljenje Srbije da pristupni pregovori ne teku dovoljno brzo i založio se za to da se dinamika pregovora ubrza a naglasio da je učlanjenje celog Zapadnog Balkana u EU u interesu Češke.

„Potrebno nam je da u Briselu bude neki partner koji bi obratio pažnju na nas i ukazivao na to kakav doprinos će imati EU od proširenja“ kazala je premijerka Brnabić.

Ona je dodala da bi proširenje EU na Zapadni Balkan obezbedilo stabilnost i privredni razvoj regiona.

Kako je ranije najavila kancelarija češkog premijera Ana Brnabić i Andrej Babiš razgovarali su o situaciji na Zapadnom Balkanu, evrointegraciji Srbije koju Češka kao svoj interes snažno podržava i o migraciji koja je posebno 2015. i 2016. godine pogodila Srbiju kao tranzitnu zemlju na balkanskoj migracijskoj trasi.

Premijerka Srbije je zahvalila što je Češka poslala svoje policajce da pomognu srpskim kolegama u obezbedjivanju granice sa Bugarskom a premijer Babiš obećao je da je češka vlada spremna za takvu pomoć kad god to zvanični Beograd zatraži.

U razgovorima na bilateralne teme premijeri su razmotrili investicionu i trgovinsku saradnju a premijer Babiš je pomenuo mogućnost da Češka iskoristi srpska iskustva u eksploataciji litijuma jer i sama ima nalazišta.

Prilikom posete premijerke Ane Brnabić Češkoj ministri finansija Srbije i Češke, Siniša Mali i Alena Šilerova potpisali su sporazum o otplati starog klirinškog duga iz vremena bivše Jugoslavije i Čehoslovačke, u visini od 32,8 miliona američkih dolara koji će Srbija otplatiti jednom ratom od 9,8 miliona dolara, dok će ostatak duga Češka oprostiti, odnosno uvrstiti kao češki doprinos zvaničnoj razvojnoj pomoći.

Za razliku od Srbije i Crne gore druge zemlje naslednice bivše Jugoslavije nisu pristale na takvo rešavanje starog klirinškog duga, te je Češka u poslednje vreme pregovarala samo sa Beogradom i Podgoricom.

Premijerku Anu Brnabić primio je danas predsednik Češke Miloš Zeman i prihvatio poziv da iduć godine poseti Srbiju, saopštio je Zemanov portparol Jirži Ovčaček.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar