U trendu

Projekat Pegazus dobitnik nagrade EU za novinartstvo

BRISEL – Konzorcijum novinara Forbiden storis (zabranjene priče) dobio je danas nagradu za novinarstvo „Dafne Karuana Galicija“ za projekat Pegazus.

Svečanost dodele održana je u centru za novinare Evropskog parlamenta, a otvorio je predsednik parlamenta David Sasoli.

Entoni Belanger, generalni sekretar Medunarodnog udruženja novinara, uručio je u ime 29-članog evropskog žirija novčanu nagradu od 20.000 evra predstavnicima konzorcijuma, Sandrini Rigo i Lorenu Rišaru, preneo je sajt Evropskog parlamenta.

Forbiden storis je konzorcijum novinara čija je misija da nastave istraživanja novinara koji su ubijeni, zatočeni i zastrašivani.

Od osnivanja 2017, Forbiden storis i njegovi partneri nastavili su rad ubijene novinarke sa Malte Dafne Galicije, ali i drugih novinara ubijenih zato što su istraživali zločine protiv životne sredine ili meksičkih kartela.

Evropski parlament navodi da se u nagrađenom tekstu navodi da je postalo jasno kako je tehnologija godinama zloupotrebljavana nakon što je procurilo 50.000 telefonskih brojeva čiji su nadzor tražili klijenti izraelske firme NSO.

Forbiden stories i Amnesti internešnl dobili su pristup popisima telefonskih brojeva koje su od 2016. odabrali klijenti NSO u više od 50 zemalja.

Novinari koji su radili na projektu Pegazus – više od 80 reportera iz 17 medijskih kuća u deset zemalja pod koordinacijom Forbiden storisa i uz tehničku podršku laboratorija za sajbersigurnost Amnesti internešnla, „pročešljali“ su popise i stekli dosad nezamisliv uvid u taj obaveštajni alat, dodaje EP.

Forbiden storis je otkrio da se NSO-ov špijunski softver naširoko zloupotrebljava, iako ta kompanija godinama tvrdi, među ostalima, i u nedavnom izveštaju o transparentnosti, da to nije slučaj.

Prema dostupnim podacima ciljano je najmanje 180 novinara iz Indije, Meksika, Mađarske, Maroka, Francuske i drugih zemalja.

Potencijalne mete bili su i borci za ljudska prava, akademici, preduzetnici, advokati, lekari, sindikalni čelnici, diplomate, političari i nekoliko državnika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.