U trendu

Propalo pooštravanje propisa o abortusu u Nebraski i Južnoj Karolini koje kontrolišu republikanci

Predlozi zakona koji bi ozbiljno suzili pravo žena na pobačaj pretrpeli su neuspeh u američkim saveznim državama Nebraska i Južna Karolina, iako su zakonodavna tela i jedne i druge države pod kontrolom republikanaca, što ukazuje na sve veću nesigurnost u pogledu političke popularnosti strogih zabrana abortusa, javlja večeras Si-En-En (CNN).

Oba predloga su doživela propast istog dana, u četvrtak, ne dobivši dovoljan broj glasova u kongresima Nebraske i Karoline, a protiv onog u Južnoj Karolini glasale su i žene iz redova Republikanske stranke.

U Nebraski, tzv. Zakon o otkucajima srca zabranio bi većinu pobačaja šest meseci od začeća, osim u slučajevima silovanja, incesta ili potrebe da se sačuva život majke jednom kad se detektuju „otkucaji srca fetusa“.

Međutim, republikanci nisu imali dovoljno glasova da prevaziđu tzv. filibuster, ili kvalifikovanu većinu za osvajanje ovog propisa. Naime, dva republikanska senatora su se uzdržala od glasanja, a među njima i kopredlagač zakona Merv Rip (Merv Riepe), koji je uložio amandman da se zabrana ne uvodi posle šest, već posle 12 nedelja, ali se o njegovom predlogu nije glasalo.

Republikanski guverener Nebraske Džim Pilen (Jim Pillen) izjavio je da je „duboko razočaran“ time što zakon nije usvojen i ocenio da je „neprihvatljivo“ da senatori budu prisutni na sednici a da ne glasaju, i pozvao je Merva Ripa da „ponovo razmotri“ svoj postupak i da se „drži ranijih obećanja u vezi sa pravom na život“.

S obzirom na ishod glasanja, u Nebraski do daljeg ostaje da važi zakon kojim je zabranjen abortus nakon 20 sedmica od začeća.

U Senatu Južne Karoline neuspeh je doživeo tzv. Zakon o zaštiti ljudskog života, koji je trebalo potpuno da zabrani abortus u ovoj saveznoj državi, uz izuzetke u slučaju silovanja i incesta. On nije dobio ni prostu većinu prilikom glasanja – 22 glasa su bila protiv, a 21 za – pri čemu je protiv zakona bilo pet senatorki, uključujući tri iz redova republikanske stranke.

Prethodno je predlog bio usvojen u donjem domu Kongresa Južne Karoline, ali posle glasanja u Senatu, on će ponovo moći da se razmatra tek naredne godine.

Vrhovni sud SAD, koji je od 2020. godine pod kontrolom konzervativnih sudija, prošle godine je ukinuo 50 godina star presedan „Ro protiv Vejda“ koji je Amerikankama garantovao pravo na abortus kao federalno pravo. Posledica toga bilo je prebacivanje regulative na savezne države, što su mnoge sa repubikancima na vlasti iskoristile da značajno ograniče ili gotovo ukinu pravo ženama na abortus.

Međutim, suzbijanje prava na abortus se pokazalo kao jedan od ključnih razloga za neočekivano loš rezultat republikanaca na prošlogodišnjim međuizborima za američki Kongres.

Nepopularnost republikanskog napada na pravo na abortus videla se i prilikom glasanja u pojedinačnim saveznim državama, a negde je izazvala i kontraefekat – u pojedinim državama ovo pravo je ubačeno u njihove ustave. Zbog toga su se republikanci suočili sa pitanjem političke mudrosti da se i dalje insistira na potpunoj ili gotovo potpunoj zabrani abortusa.

Republikanci iz Predstavničkog doma, koji u tom domu američkog Kongresa imaju tesnu većinu nakon prošlogodišnjih izbora, nedavno su odustali od ideje o donošenju federalnog zakona kojim bi se u Americi zabranilo pravo na abortus.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.