U trendu

Prvo zasedanje novog saziva parlamenta Bugarske

Novi, 44. saziv bugarskog parlamenta počeo je danas svoju prvu sednicu polaganjem zakletve 240 poslanika da će služiti bugarskom narodu i poštovati zakon i Ustav, prenela je bugarska novinska agencija BTA.

Mesta u poslaničkim klupama skupštine Bugarske zauzimaju predstavnici pet političkih partija: GERB sa 95, Koalicija „Bugarska socijalistička partija za Bugarsku“ sa 80, koalicija „Ujedinjene patriote“ sa 27, Pokret za prava i slobode sa 26 i Volja sa 12 mesta u parlamentu.

Poslanici su usvojili poslovnik i na mesto predsedavajućeg skupštine odabrali Dimitera Glavčeva iz GERB-a.

Glavčev je u svom obraćanju poslanicima rekao da veruje da će „ključna reč u radu ovog parlamenta biti ‘ujedinjenje'“ i da je siguran da će se naći zajednički stav za donošenje predstojećih važnih odluka.

Predstavnik stranke GERB-a, koja će formirati vladu, Cvetan Cvetanov, izjavio je da je ambicija njegove stranke da odsluži svoj četvorogodišnji mandat. On je kazao da je program vlade „baziran na stvarnim rešenjima za razvoj Bugarske“, da neće davati obećanja koja ne mogu da ispune, i da će insistiratri na transparentnosti i jasnim principima vlasti.

Cvetanov, ističući posvećenost Bugarske EU i NATO-u, rekao je da će vladi biti potrebno više od političkog konzensuza po pitanjima od nacionalne važnosti, i da zbog toga ona očekuje podršku od svih državljana Bugarske.

U svom obraćanju poslanicima lider glavne opozicione stranke, Bugarska socijalistička partija (BSP) Kornelija Ivanova obećala je da će njena partija biti čvrsta opozicija u parlamentu i da će nastaviti da se bori za promene koje traže njihove pristalice.

Ivanova je rekla da će nacionalni konzensus biti potreban po pitanjima suvereniteta i državne bezbednosti, demografske krize, rada za jaču i ujedinjenu EU i uspešno bugarsko predsedavanje EU.

Prvoj sednici novog parlamenta prisustvovali su predsednik Rumen Radev, potpredsednik Ilijana Iotova, tehnički premijer Ognjan Gerdžikov, predstavnici verskih zajednica, članovi Evropskog parlamenta i predstavnici diplomatskog kora.

Predsednik Radev je novinarima u Sofiji rekao da će odmah nakon konstitutivne sednice početi konsultacije i davanje mandata za sastav vlade stranci sa najviše mesta u parlamentu.

„To će se dogoditi sledeće nedelje“, rekao je Radev.

Prošle sedmice, posle tri nedelje pregovora, šef GERB-a Bojko Borisov je postigao dogovor o formiranju vlade sa koalicijom nacionalističkih stranaka pod nazivom „Ujedinjene patriote“.

„Bez dogovora sa tom formacijom novi izbori bi bili neizbežni“, rekao je Borisov, koji će sa ovim dogovorom ući u treći mandat na čelu bugarske vlade.

Sastav vlade, u kojoj će po prvi put biti predstavnici neke nacionalističke stranke biće objavljen po formiranju, prenosi BTA.

„Moramo da budemo pametni, da se konsolidujemo, da napravimo kakav god kompromis je potreban. Stabilnost Balkana zavisi od Bugarske, koja je i spoljna granica Evrope ka Turskoj“, rekao je Borisov novinarima pred današnju konstitutivnu sednicu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.