U trendu

Putin i Makron razgovarali o bezbednosnim pitanjima u Evropi

MOSKVA – Predsednici Rusije i Francuske, Vladimir Putin i Emanuel Makron, razgovarali su telefonom o ruskom nacrtu sporazuma o bezbednosnim garancijama i o situaciji u Ukrajini, saopšteno je danas iz Kremlja.

„Nastavljen je razgovor o pitanjima jačanja stabilnosti i bezbednosti na evropskom kontinentu. U tom kontekstu fokus je bio na nacrtima sporazuma između Rusije i SAD o bezbednosnim garancijama i sporazuma o merama osiguravanja bezbednosti Rusije i država-članica NATO koji su predati relevantnim stranama, uključujući Francusku, a zatim objavljeni“, navodi se u saopštenju Kremlja, prenosi TAS S.

Ruski predsednik je informisao francuskog kolegu o radu ruske diplomatije po tom pitanju.

Prema saopštenju Kremlja, razgovarano je i o nastaloj „problematičnoj situaciji u rešavanju unutrašnjeg sukoba u Ukrajini, izazvanoj nespremnošću Kijeva da ispuni Minske sporazume“.

„Predsednik Rusije je istakao da od konkretnih koraka Ukrajine po pitanju realizacije minskog Paketa mera zavisi i mogućnost održavanja novog samita u normandijskom formatu’“,saopšteno je iz Kremlja.

Tokom razgovora dva predsednika su istakla da su zadovoljni stabilizacijom situacije u Nagorno-Karabahu i naporima koji se ulažu za uspostavljanje mirnog života, obnavljanju ekonomskih i saobraćajnih veza u regionu.

Kremlj je naveo i da je Putin takođe skrenuo pažnju Makronu na ograničenja za informativni kanal Raša tudej u Francuskoj i izrazio nadu da će se tom mediju obezbediti iste mogućnosti za rad bez ikakve diskriminacije, „kao što su obezbeđene francuskim medijima u Rusiji.“

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar