U trendu

Putin: Raspad Rusije bio bi mnogo krvaviji nego u SFRJ

MOSKVA – U slučaju raspada Rusije posledice bi bile mnogo dramatičnije i krvavije nego u bivšoj Jugoslaviji, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin u intervjuu emitovanom na TV kanalu „Rosija-1“.

„Može se definitivno reći da bismo se osećali vrlo loše, borili bismo se da preživimo, umesto da povećavamo natalitet. Tragičan primer Jugoslavije pokazuje da, u slučaju da smo prošli kroz isto to, a znajući mentalitet našeg naroda i ne samo ruskog, već svih naroda koji žive u Rusiji, sukobi bi bili mnogo opasniji i krvaviji nego u Jugoslaviji“, kazao je Putin, a preneo TAS S.

On je dodao da je tokom devedesetih godina bilo brojnih spoljnih pritisaka na Rusiju, kao i da je tada zemlja izgubila dobar deo svog suvereniteta.

„Bilo je mnogo instrumenata pritisaka, Rusija je bila prilično slaba, zavisila je od raznih finansijskih instrumenata i mehanizama, političkih i unutrašnjih. Može se sa žaljenjem reći da je tada Rusija izgubila veći deo svog suvereniteta“, kazao je Putin.

Putin se prisetio situacije iz 1999. godine kada je bio premijer.

„Što se tiče gubitka suvereniteta, video sam to kada sam bio premijer 1999. godine, kada je nakon početka naših borbenih operacija na severu Kavkaza, misija Međunarodnog monetarnog fonda zahtevala da obustavimo operacije“, otkrio je Putin.

On je dodao da je pitao kakve veze ima MMF sa operacijama na severu Kavkaza, rečeno mu je da će to imati negativan uticaj na ekonomiju.

„Tvrdili smo da smo jačali našu državnost i stoga stvarali mogućnost za efikasniji rad u ekonomskoj sferi, ali su naši argumenti ignornisani“, poručio je Putin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar