U trendu

Republikanci blokirali debatu o zakonu o domacem terorizmu

VAŠINGTON – Republikanci u Senatu blokirali su pokušaje demokratskih zakonodavaca da započnu debatu o merama za suzbijanje domaćeg terorizma, dok se dve stranke spore i oko pitanja šta je najbolji način da se suzbije oružano nasilje u zemlji.

Predstavnički dom, u kome većinu imaju demokrate, usvojio je predlog zakona o domaćem terorizmu prošle nedelje, posle masovne pucnjave u prodavnici u Bafalu, gde je beli tinejdžer ubio desetoro crnaca, birajući žrtve po rasi.

Demokrate su pokušale da započnu debatu o zakonu protiv domaćeg terorizma dva dana nakon što je naoružani tinejdžer ubio 19 dece i dvoje nastavnika u osnovnoj školi u Teksasu.

Odnos glasova je bio 47-47, piše Glas Amerike.

Demokrate, koje godinama ne uspevaju da prevaziđu republikansko protivljenje čvršćoj kontroli prodaje oružja i proveri podataka kupaca oružja, sada ulažu novi pokušaj da postignu kompromis sa republikancima u zakonima o kontroli oružja posle masakra u Teksasu koji je izvršio 18-godišnjak, koji je napustio srednju školu pre mature. Nema nagoveštaja da su republikanski senatori spremni da odustanu od svog protivljenja, a mnogi kažu da bi prava poštenih građana na kupovinu oružja bila narušena ako bi se uvela provera biografije.

Republikanci kažu da zakon o domaćem terorizmu ne stavlja dovoljan naglasak na krivična dela koja čine grupe ekstremne levice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar