U trendu

Rogov: Jedan civil stradao od ukrajinske granate u Energodaru

ENERGODAR – Jedan civil je poginuo tokom ukrajinskog granatiranja Energodara, grada nadomak nuklearne elektrane Zaporožje, napisao je danas na svom Telegram kanalu Vladimir Rogov, član Glavnog saveta Vojno-civilne uprave Zaporoške oblasti.

„Ukrajinski nacionalisti izložili su stambeni deo grada Energodara raketnoj vatri u kojoj je poginuo jedan civil“, napisao je Rogov i precizirao da je jedna devojka ranjena prevežena u bolnicu, prenose RIA Novosti.

Ranije danas su, kako navodi ruska agencija, oružane snage Ukrajine pokušale da napadnu i samu NE Zaporožje, ali su ruski sistemi PVO sprečili taj napad i nuklearna elektrana i dalje radi normalno.

NE Zaporožje je najveća u Evropi, a od marta ove godine je pod zaštitom ruske vojske, jer, kako se navodi u obrazloženju MIP Ruske Federacije, ova mera zaštite je neophodna da bi se sprečilo curenje nuklearnih materijala.

U saopštenju se dodaje da je od početka „ruske specijalne operacije“ ukrajinska vojska više puta pokušala da napadne NE Zaporožje.

U noći 7. avgusta, ukrajinske snage su ovorile vatru iz raketnih sistema Uragan i tada su delovi rakete pali na oko 400 metara od operativnog pogona nuklearke, navode iz ruskog ministarstva.

Vladimir Rogov, predstavnik regionalne administracije, nije isključio mogućnost da bi NE mogla biti i ugašena, jer je, kako je naveo, zbog granatiranja ukrajinskih trupa njena proizvodnja pala na minimum.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.