RU odgovorila Jermeniji: Spremni da pomognemo, ali pod uslovom

MOSKVA – Rusija će pružiti Jerevanu svu neophodnu pomoć ako se sukobi prenesu direktno na teritoriju Jermenije, saopštilo je danas Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

„Potvrđujemo da je Rusija privržena savezničkim obavezama koje ima prema Jermeniji, uključujući i one koje proističu iz Sporazuma o prijateljstvu, saradnji i uzajamnoj pomoći potpisanog 29. avgusta 1997. U skladu s tim Sporazumom, Rusija će pružiti Jerevanu svu neophodnu pomoć, ako se sukobi prenesu direktno na teritoriju Jermenije“, saopštio je ruski MIP.

Kako prenosi Sputnjik, pored toga, Moskva poziva sve strane sukoba u Nagorno-Karabahu na hitan prekid vatre, smanjenje napetosti i povratak suštinskim pregovorima kako bi se postiglo mirno rešenje situacije zasnovano na osnovnim principima u okviru sporazuma koji su postigla ministarstva spoljnih poslova Rusije, Azerbejdžana i Jermenije u Moskvi 10. oktobra.

Ranije se premijer Jermenije Nikol Pašinijan obratio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu s molbom da pokrene konsultacije kako bi se razmotrilo u kojem vidu i obimu bi Rusija mogla da pruži pomoć Jermeniji po pitanju osiguravanja bezbednosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.