U trendu

Rusija i SAD danas razmenile zatvorenike

MOSKVA – Uprkos ozbiljnom pogoršanju diplomatskih odnosa između Rusije i SAD zbog rata u Ukrajini, Vašington i Moskva obavili su danas razmenu zatvorenika – ruskog pilota Konstantina Jarošenka, koji je bio zatvoren zbog optužbi za krijumčarenje droge iz SAD i bivšeg američkog marinca Trevora Rida, zatvorenog u Rusiji zbog optužbi za napad na policiju.

Ovu informaciju potvrdili su i rusko ministarstvo spoljnih poslova i američki predsednik Džozef Bajden.

Jedan zvaničnik ruskog ministarstva spoljnih poslova je potvrdio za TAŠ da je danas ruski pilot Konstantin Jarošenko razmenjen sa Amerikancima „za studenta Trevora Rida“.

Jarošenko je ranije danas doputovao avionom u rusko crnomorsko letovalište Soči, a potom je, prema rečima njegove supruge, odleteo za Moskvu.

Na snimku koje je novinarka Olga Skabejeva objavila na Telegramu po dolasku Jarošenka u Rusiju, on kaže da je uzalud odležao skoro 12 godina u američkom zatvoru.

„Dvanaest godina ni za šta“, rekao je Jarošenko.

Razmena dvojice zarobljenika ocjenjuje se značajnom na Zapadu, jer se smatralo da je Rid bio greškom dospeo u ruski zatvor.

„Pregovori koji su nam omogućili da vratimo Trevora kući zahtevali su teške odluke koje ne uzimam olako“, rekao je predsednik Bajden i dodao da Vašington neće stati sve dok i ostali Amerikanci koji su pritvoreni u Rusiji, uključujući bivšeg američkog marinca Pola Vilana, ne budu oslobođeni, navodi Radio Slobodna Evropa.

Rid, 30-godišnjak iz Teksasa, zatvoren je 2020. godine nakon što je osuđen za napad na dvojicu ruskih policajaca 2019. godine.

Amerikanac je negirao optužbe, a SAD su dovele u pitanje pravičnost postupka ocenivši suđenje Ridu kao „teatar apsurda“.

Ruski pilot Konstantin Jarošenko je uhapšen u Liberiji 2010. godine i potom prebačen u Sjedinjene Države.

Već naredne godine osuđen je na 20 godina zatvora za šverc kokaina u svojim avionima kojima je leteo na destinacije u Južnoj Americi, Africi i u Evropi.

Jarošenkov advokat Aleksej Tarasov rekao je da je razmena obavljena preko neodređene treće zemlje, a Ridov advokat da njegov klijent nije pomilovan već se smatra da mu nije dokazana krivica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.