U trendu

Rusija: Napuštamo MS S, pravimo svoju svemirsku stanicu

MOSKVA – Rusija je spremna da počne da pravi svoju svemirsku stanicu, sa ciljem da je lansira u orbitu do 2030. godine ukoliko predsednik Vladimir Putin da „zeleno svetlo“, rekao je šef ruske svemirske agencije Roskosmos.

Projekat bi okončao više od dve decenije bliske saradnje sa SAD na zastareloj Međunarodnoj svemirskoj stanici (MS S), javio je Gardijan.

„Ukoliko 2030. godine, u skladu sa našim planovima, možemo da je pošaljemo u orbitu, biće to kolosalan proboj. Imamo volju da zakoračimo u novu etapu svemirskog istraživanja“, rekao je šef Roskosmosa Dmitri Rogozin, a preneo Interfaks.

Ruski kosmonauti su radili sa kolegama iz SAD i još 16 zemalja na MS S od 1998. godine.

MS S je mesto gde su Moskva i Vašington najtesnije sarađivali, dok su im po ostalim pitanjima odnosi u krizi, po pitanu ljudskih prava, sajbernapada i drugih tema.

Zamenik premijera Rusije Juri Borisov je rekao za rusku televiziju da će Moskva obavestiti partnere da će napustiti projekat MS S od 2025. godine.

Rogozin je rekao da ruska stanica, suprotno od MS S, najverovatnije neće biti trajno naseljena posadom, jer će pozicija stanice izložiti kosmonaute većoj radijaciji.

Ruski kosmonauti će moći da je posećuju i da koriste veštačku inteligenciju i robote.

On je dodao da je Rusija da spremna da razmotri da dozvoli stranim posadama posetu, „ali stanica mora biti nacinalana. Ako želite da radite dobro, uradite sami“.

Gardijan zaključuje pisanjem Interfaks agencije, koja citira anonimni izvor u kojem navodi da Rusija planira da potroši šest milijardi dolara da pokrene projekat.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar