U trendu

Rusija: Ne sme se dopustiti nuklearni rat

NJUJORK – Rusija poziva sve države da podrže izjavu o nedopustivosti nuklearnog rata, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov tokom diskusije 74. sednice Generalne skupštine UN.

„Kako se ne bi dozvolila dalja eskalacija tenzija, Rusija je podnela veliki broj inicijativa. Predsednik Vladimir Putin je objavio odluku o neraspoređivanju kopnenih raketa srednjeg i kratkog dometa u Evropi i drugim regionima, ako se od toga budu uzdržavali Amerikanci. Pozvani su SAD i NATO da se pridruže tom moratorijumu. Mi smo više puta predlagali Vašingtonu da počnemo pregovore o produžetku Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja“, rekao je Lavrov u petak.

On je dodao da se Rusija zajedno sa Kinom zalaže za postizanje pravno obavezujućeg dokumenta o sprečavanju trke u naoružanju u kosmosu, preneo je Sputnjik.

„Reakcija SAD i njihovih saveznika, za sada, ne daje nade. Zabrinjava izostajanje odgovora i na naše predloge američkim kolegama još pre godinu dana: da se na najvišem nivou usvoji rusko-američka izjava o nedopustivosti nuklearnog rata u kom ne može biti pobednika. Pozivam sve države da podrže ovu inicijativu“, izjavio je Lavrov.

On je objavio da Rusija na tekućoj sednici Generalne skupštine UN podnosi projekat rezolucije o jačanju kontrole nad naoružanjem.

„Usvajanje rezolucije bi bilo važan doprinos stvaranju uslova za uspešno održavanje pregledne konferencije o realizaciji Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja naredne godine“, rekao je Lavrov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.