U trendu

Rusija: Pretnja od trgovine drogom preko ukrajinskih luka

MOSKVA – Rusija vidi sve veću pretnju od trgovine drogama, avganistanski opijatima, a koji se tranzituju preko ukrajinskih luka, saopštio je danas ministar unutrašnjih poslova Vladimir Kolokoltsev.

„Ono što izaziva zabrinutost je rastuća narkotizacija stanovništva Ukrajine, čije se luke koriste za tranzit avganistanskih opijata, dok se sintetičke droge proizvode na njenoj teritoriji u velikim količinama“, rekao je ministar unutrašnjih poslova, a prenela agencija Tas s.

Kolokoltsev je istakao da osim rizika od terorističkih i ekstremističkih aktivnosti mora da se uzme u obzir i tradicionalni uticaj avganistanskog faktora na trgovinu drogom.

„Želim da napomenem da Rusija i dalje striktno sledi politiku očuvanja i jačanja sadašnjeg međunarodnog sistema kontrole po pitanju opojnih droga na osnovu tri osnovne konvencije i drugih međunarodnih dokumenata,“ poručio je on.

Ministar je naglasio da se Rusija „odlučno protivi pokušajima čiji je cilj uništavanje takvog sistema, a koji uključuju i legalizaciju droga“.

Agencije za sprovođenje zakona trebale bi da nastave da daju prioritet saradnji u zajedničkoj borbi protiv ekstremizma, terorizma i ilegalnih migracija, rekao je Kolokoltsev.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.