U trendu

SAD: Očuvanje stabilnosti na ZB od ključnog značaja

NJUJORK – Predstavnik Sjedinjenih Američkih Država Ričard Mils rekao je na sednici SB UN da je ovo prva sednica o Kosovu i Metohiji od početka invazije Rusije na Ukrajinu i naveo da dok svet i Evropa odgovaraju na posledice tog rata, očuvanje stabilnosti na zapadnom Balkanu ostaje od ključnog značaja.

„Videli smo slike iz Buče i Marijupolja. Dok one nastavljaju da stižu iz Ukrajine, nijedna delegacija zaslužna za nastanak takvih slika nema kredibilitet da drži predavanje nekome u Savetu bezbednosti o poštovanju ljudskih prava“, rekao je američki ambasador.

On je pozvao obe strane da se angažuju u dijalogu uz EU, da nađu rešenje, primene postojeće sporazume i naprave konkretan napredak ka postizanju sporazuma o normalizaciji sa ciljem uzajamnog priznanja.

On je dodao i da je dijalog uz posredovanje EU najbolji način za napredak.

Kako je naveo, SAD pozdravljaju napore EU da ugoste glavne pregovarače dve strane ovog meseca i pozivaju Beograd i Prištinu da sarađuju na pronalaženju nestalih lica.

Mils je istakao da SAD ostaju posvećene zajedno sa evropskim partnerima u izgradnji mira i multietničkih društava na Zapadnom Balkanu.

On je izneo stav i da je Unmik ispunio svoju svrhu i da je njegov mandat suvišan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar