U trendu

SAD zabrinute zbog sporazuma Kine i Solomonskih Ostrva

VAŠINGTON – Sjedinjene Države izuzražavaju zabrinutost zbog nedostatka transparentnosti u bezbednosnom sporazumu Kine i Solomonskih Ostrva, saopštila je danas Bela kuća, ocenivši da je reč o ustaljenom obrascu Pekinga koji državama nudi „zakulisne“ dogovore.

Kina je ranije saopštila da je potpisala bezbednosni pakt sa Solomonskim Ostrvima, što je pojačalo zabrinutost Sjedinjenih Država i njenih saveznika Australije i Novog Zelanda zbog rastućeg kineskog uticaja u regionu koji je tradicionalno pod njihovom kontrolom, prenosi Rojters.

Portparol odbora za nacionalnu bezbednost Bele kuće Gordon Džondrou najavio je da će Bajdenova administracija izneti ovo pitanje pred zvaničnike Solomonskih ostrva tokom planirane ovonedeljne posete američkih zvaničnika toj ostrvskoj državi.

„Zabrinuti smo zbog nedostatka transparentnosti i neodređenom prirodom ovog sporazuma, koji prati obrazac po kojem Kina nudi nejasne dogovore u oblasti ribarstva, upravljanja resursima, razvojne pomoći i sada bezbednosnih praksi, ali bez regionalnih konsultacija“, rekao je Džondrou.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar