U trendu

Šaps se povukao iz trke za lidera torijevca, podržao Sunaka

LONDON – Britanski ministar saobraćaja Grant Šaps povukao se danas iz trke za lidera Konzervativne stranke, a time i premijera Velike Britanije, i podržao kandidaturu bivšeg ministra finansija Rišija Sunaka.

Šaps je na Tviteru naveo da je „među nizom sjajnih kandidata“ razgovarao sa Sunakom i da veruje da je bivši ministar finansija kompetentan i da ima iskustvo da predvodi zemlju.

Šaps je zahvalio svom timu na tome što mu je pomogao da pripremi kandidaturu za lidera torijevca za kratko vreme.

Kandidaturu Sunaka za lidera Konzervativne stranke podržao je i zamenik premijera Dominik Rab.

Rab je na događaju kojim je zvanično pokrenuta kampanja Sunaka rekao da Sunak ima ono što je potrebno da vodi Veliku Britaniju kroz teška vremena u ekonomskom pogledu.

Ime novog lidera Konzervativne stranke i novog premijera biće poznato 5. septembra, najavio je ranije šef Komiteta 1922, zaduženog za izbor novog lidera partije Grejem Brejdi.

Kandidati će biti zvanično imenovani danas, a prvi krug glasanja biće održan u sredu.

Drugi krug bi mogao biti održan 14. jula.

Do 14. jula moraju da ostanu samo dva kandidata, njihovu sudbinu neće definisati Donji dom, već članovi Konzervativne stranke.

Povlačenje Šapsa znači da je u trci za kandidata za lidera torijevca ostalo 10 konzervativaca.

Pored Sunaka, to su bivši ministar finansija Sadžid Džavid, bivši ministar spoljniih poslova Džeremi Hant, ministarka trgovine Peni Mordant, ministar finansija Nadim Zahavi, ministarka spoljnih poslova Liz Tras, državni tužilac Sueli Braverman, bivša ministarka za jednakost Kemi Benedoč, predsednik Odbora za spoljne poslove Tom Tugenat i novoimenovani ministar Rehman Čišti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.