U trendu

Sasoli: EU ima odgovornost da prihvati avganistanske izbeglic

VILJNUS – Evropska unija ima odgovornost da prihvati izbeglice iz Avganistana, rekao je danas predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli ističući da se ne mogu ostaviti ljudi, koji su radili za blok u Avganistanu, da se suočavaju sa osvetom.

„Moramo da zaštitimo ljude koji su radili i sarađivali sa nama, ne možemo da dozvolimo da ih prepustimo osveti talibana“, rekao je Sasoli novinarima tokom posete glavnom gradu Litvanije, Viljnusu, prenosi Rojters.

Sasoli je dodao da EU ima odgovornost prema izbeglicama koje stižu iz Avganistana, jer je Evropska komisija ta koja bi trebala da ravnomerno rasporedi izbeglice po zemljama članicama Evropske unije.

Talibani otkako su preuzeli kontrolu nad Avganistanom, govore da žele mir, da se neće svetiti starim neprijateljima, kao i da će poštovati prava žena koja imaju po Šerijatskom zakonu.

Mnogi Avganistanci su međutim, skeptični prema tim obećanjima i hiljade njih očajnicki žele da odu iz zemlje, uključujući veliki broj onih koji su tokom dve decenije sarađivali sa stranim snagama koje su bile predvođene Sjedinjenim Američkim Državama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.