U trendu

Savet bezbednosti UN sazovao za sutra sednicu GS UN

NJUJORK – Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija odlučio je danas da za sutra sazove retku hitnu sednicu 193 članice Generalne skupštine UN o napadu Rusije na Ukrajinu.

Glasanje 15 članica Saveta bezbednosti bilo je proceduralno, tako da Rusija nije mogla da uloži veto.

Rezolucija o sazivanju sednica Generalne skupštine UN usvojena je sa 11 glasova „za“.

Rusija je glasala protiv, a Kina, Indija i Ujedinjeni Arapski Emirati bili su uzdržani.

Rusija je u petak uložila veto na nacrt rezolucije, u kojoj je Savet bezbednosti UN pozvao na hitno obustavljanje, kako je navedeno, „ofanzive u Ukrajini“..

Američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild rekla je da se očekuje da Generalna skupština glasa o sličnoj rezoluciji već u sredu.

Nijedna država nema pravo veta u Generalnoj skupštini UN.

Tomas-Grinfild je pozvala Rusiju da ublaži svoju, kako je rekla, „opasnu retoriku u vezi sa nuklearnim oružjem“.

„Ovo je još jedan eskalirajući i nepotreban korak, koji nam svima preti“, rekla je Tomas-Grinfild.

Ona je rekla da Rusija ne može „da stavi veto na naše glasove“.

„Rusija ne može da stavi veto narodu Ukrajine. I Rusija ne može da uloži veto na Povelju UN. Rusija ne može, i neće, staviti veto na odgovornost“, rekla je Tomas-Grinfild.

Stalni predstavnik Rusije u UN vasilij Nebenzja rekao je da je kriza u Ukrajini izazvana je „zatvaranjem očiju“ Zapada na neonacističke zločine u Donbasu.

„U ovom trenutku, fokus bi trebalo da bude na poboljšanju situacije koja je dovela do krize kroz koju prolazimo. Ona nije počela ruskom specijalnom operacijom u Ukrajini, izazvana je mnogo ranije, pre osam godina, od kada Zapad zatvara oči pred zločinima ukrajinskih neonacista u Donbasu“, rekao je Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN.

On je ocenio da je u toku informacioni rat protiv Rusije na društvenim mrežama, što uključuje pokušaje da se napadi ukrajinskih snaga prikažu kao akcije ruske vojske.

Britanska ambasadorka u UN Barbara Vudvard izjavila je da su članovi SB UN „ogolili diplomatsku nemoć Rusije“ i ocenila da Moskva ne može da spreci svet da se ujedini u osudi „njene invazije na Ukrajinu“.

Francuska je najavila da će sutra podneti rezoluciju Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija kojom se poziva na prekid vatre i „nesmetan humanitarni pristup“ Ukrajini, navodi se u saopštenju Jelisejske palate.

Rezolucije Generalne skupštine UN nisu obavezujuće, ali imaju određenu političku težinu.

Od 1950. godine do danas hitne specijalne sednice Generalne skupštine sazivane su samo 10 puta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.