U trendu

Šefica Unicefa podnela ostavku iz ličnih razloga

 Izvršna direktorka UN fonda za decu (Unicef) Henrijeta For (Henrietta Fore) podnela je ostavku na to mesto iz ličnih razloga, saopštile su danas Ujedinjene nacije odajući joj priznanje na „vodjenju te UN agencije u cilju poboljšanja života dece celog sveta“.

For je o svojoj odluci obavestila generalnog sekretara UN Antonija Gutereša i objasnila da želi da se posveti zdravstvenom problemu člana porodice, navodi se u saopštenju organizacije.

Gutereš je prihvatio njenu ostavku sa dubokim žaljenjem i pohvalio njeno „inspirativno vodjstvo“ na čelu te UN agencije.

Zamenik portparola UN Fafhan Hak rekao je danas da Gutereš potpuno razume njenu odluku da se posveti zdravstvenom problemu u porodici. Ona je udata i ima četvoro dece.

For je 72-ogodišnja Amerikanka koja je radila u javnom zdravstvu i medjunarodnom razvoju i bila prva žena na čelu Američke agencije za medjunarodni razvoj (USAID), a preuzela je vodjstvo Unicefa 1. januara 2018. godine.

For će ostati u Unicefu dok se ne izabere njen naslednik.

Izvršnog direktora Unicefa imenuje generalni sekretar UN uz konsultacije sa izvršnim odborom organizacije. SAD su najveći finansijer Unicefa i to mesto tradicionalno pripada nekom američkom državljaninu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar