U trendu

Senat SAD pred usvajanjem zakona o istopolnim brakovima

VAŠINGTON – Predstavnički dom američkog Kongresa pripremio je odobrenje zakona kojim se istopolni brakovi priznaju širom zemlje, što predstavlja meru predostrožnosti za mogućnost da Ustavni sud povuče podršku priznanju, prenosi Rojters.

Prethodno je Senat prošlog meseca odobrio, kako ga nazivaju, Zakon o poštovanju braka, koji je napisan da služi kao zaštitni mehanizam za odluke Vrhovnog suda iz 2015. kojom su legalizovani istopolni brakovi širom zemlje, poznat kao Obergefel protiv Hodžisa.

Taj zakon bi omogućio federalnoj vladi i pojedinačnim državama da priznaju istopolne brakove i brakove između pripadnika različitih rasa, sve dok su ti brakovi legalni u državama u kojima su sklopljeni.

Zakon je napisala grupa demokratskih i republikanskih senatora kao odgovor na navode da bi Vrhovni sud mogao da poništi presudu Obergfela, i tako potencijalno ugrozi istopolne brakove širom zemlje.

Kako navodi Rojters, Vrhovni sud je u prošlosti pokazao spremnost da preokrene sopstvene presude, kao što je ranije ove godine ukinuo presudu iz 1973. kojom je legalizovan abortus širom zemlje.

Prema američkom Birou za popis stanovništva, u SAD zajedno živi oko 568.000 istopolnih parova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar