U trendu

Šestomesečni dečak preminuo od toplotnog udara u automobilu

Šestomesečni dečak preminuo je od toplotnog udara pošto ga je otac ostavio da provede ceo dan u pregrejanom automobilu u Teksasu, saopštili su američki zvaničnici.

Dečakov otac, koji radi u obližnjoj prodavnici, rekao je policiji da je zaboravio da odvede sina u obdanište pre odlaska na posao. Telo mrtvog deteta pronašao je tek posle deset sati.

Lekari nisu mogli da pomognu dečaku, a otac je ubrzo prebačen u bolnicu zbog bolova u grudima, navodi policija.

Temperature u parkiranim automobilima u ovoj oblasti u toku dana mogu da budu izuzetno visoke.

Najmanje 27 dece umrlo je u SAD u pregrejanim automobilima od početka godine, medju kojima šestoro dece iz Teksasa, upozoravaju stručnjaci. U SAD je u 2015. godini, zbog neodgovornosti roditelja, na isti način stradalo 15 dece.

Porast broja dece nastradale od toplotnog udara u automobilima u SAD povećao se 90-ih godina prošlog veka, posle uvodjenja bočnih vazdušnih jastuka u putničkim automobilima, pa deca na zadnjim sedištima ostaju neprimećena, navode stručnjaci.

Broj dece umrle od toplotnog udara u kolima u SAD povećao se za 38 odsto u odnosu na 1998. godine. Crna statistika pokazuje da je najgora bila 2010. godina , kada je staralo 49 mališana.

Početkom avgusta, dve bliznakinje stare 15 meseci umrle su od toplotnog udara kada su ih roditelji zaboravili u automobulu na vrelom parkingu.

Policija i stručnjaci upozoravaju roditelje da uvek otvore zadnja vrata kada parkiraju vozila. Takodje, potrebno je da zaposleni u vrtićima kontaktiraju roditelji kada se njihova deca ne pojave u obdaništu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.