U trendu

Severoistok Kine ostao bez struje

PEKING – Stanovnici na severoistoku Kine suočeni su sa nenajavljenim isključenjem struje, pošto se nestašica električne energije koja je u početku pogodila samo fabrike sada proširila i na domaćinstva.

Ljudi u provincijama Ljaoning, Đilin i Hejlongđang žalili su se na društvenim medijima da nemaju grejanje, kao i da ne rade liftovi i semafori, javlja BBC.

Lokalni mediji navode da je uzrok toga poskupljenje uglja, koji je jedan od ključnih energenata u Kini za proizvodnju električne energije.

Jedna energetska kompanija očekuje da će nestašica struje potrajati do proleća sledeće godine, i da će neočekivana isključenja postati „nova norma“.

Nestašica elektricne energije isprva je pogodila proiizvođače širom zemlje, od kojih su mnogi morali da ograniče ili obustave proizvodnju u poslednjih nekoliko nedelja.

Međutim, tokom vikenda stanovnicima nekih gradova takođe je povremeno nestajalo struje, i to pretežno u tri provincije u kojima živi skoro 100 miliona ljudi.

U provinciji Ljaoning, gotovo 23 zaposlenih u jednoj fabrici je završilo u bolnici zbog trovanja ugljen-monoksidom pošto su ventilatori iznenada prestali da rade usled nestanka struje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.