U trendu

Si odao poštu Mau pred održavanje proslave 70. godišnjice NRK

PEKING – Lider kineske Komunističke partije i predsednik Kine Si Đinping predvodio je danas visoke zvaničnike u odavanju pošte osnivaču kineske komunističke države Mao Cetungu pred sutrašnje održavanje proslave 70. godišnjice Narodne Republike Kine.

Si se tri puta poklonio pred Maovom statuom u njegovom mauzoleju na trgu Tjenanmen, preneo je AP.

Veruje se da je ovo prva Sijeva poseta mauzoleju od 2013, kada je proslavljana 120. godišnjica Maovog rođenja, navela je agencija.
On se popeo i na obližnji spomenik Narodnim herojima kako bi odao poštu stradalima na današnji Dan mučenika.

Pored visokih partijskih zvaničnika, više od 4.000 Kineza, uključujući visoke vojne veterane i visoke zvaničnike u penziji, rođake mučenika, nosioce nacionalnih medalja i počasnih titula i članove omladinske organizacije posetili su spomenik kako bi položili cveće i vence.
Si će sutra nadgledati paradu na kojoj će biti predstavljeno novo oružje, uključujući i raketa koja može da nosi nuklearno punjenje, a može da stigne do SAD za 30 minuta.

Raketa „Donfeng 41“ jedno je u nizu novih oružja za koje kineski mediji ocenjuju da bi moglo da bude prikazano tokom parade, ali tu su i supersonični dron i robotizovana podmornica.

Narodna oslobodilačka armija, najveća vojska na svetu sa dva miliona pripadnika i druga po godišnjem budžetu iza SAD, radi i na proizvodnji borbenih aviona, prvog kineskog nosača aviona i podmornica na nuklearni pogon.

„Na paradi u utorak učestvovaće 15.000 vojnika, više od 160 aviona i 580 komada vojne opreme“, najavio je portparol ministarstva odbrane Caj Džu Jun.

„Mnogo novog oružja biće prikazano prvi put „, rekao je Caj, a na pitanje da li će među njima biti i „Dongfeng 41“ rekao je: „Molim vas, sačekajte i vidite.“
Još nisu objavljei detalji o „Donfgangu 41“, ali Centar za strateške i međunarodne studije u Vašngtonu navodi da bi ta raketa mogla da ima najveći domet na svetu od 15.000 kilometara.

Analitičari kažu da bi DF-41, koji lete 25 puta brže od zvuka, mogli biti sposobni da dođu do SAD za 30 minuta, noseći do 10 bojevih glava za odvojene mete, što je tehnologija koja se višestrukO koristila za nezavisno ciljanje više meta.

Trenutna glavna kineska raketa „Donfeng 31“ ima domet od više od 11.200 kilometara, tako da je u njenom dometu veći deo kontinentale Amerike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.