U trendu

Simbol pobede prava na abortus u Irskoj – Indijka sa tragičnom sudbinom

Zvaničnici izborne komisije u Irskoj potvrdili su danas veliku pobedu zagovornika prava na abortus, a u medijima se uz ove vesti pojavljuje fotografija devojke čija je smrt bila prekretnica u borbi za pravo na abortus u Irskoj.

Zubarka iz Indije Savita Halapanavar 2012. godine je u 17. nedelji trudnoće sa suprugom Pravinom primljena u bolnicu u irskom gradu Golveju zbog septičkog pobačaja, komplikacije u trudnoći u kojoj su inficirani fetus i posteljica, a život majke izuzetno ugrožen.

S obzirom na to da su se otkucaji srca deteta mogli čuti, lekari su odbili da obave pobačaj zbog čega je, nedelju dana nakon prijema u bolnicu, Savita preminula od sepse.

Kako prenosi hrvatski portal Index.hr, njen suprug je kasnije kazao da je Savita nekoliko puta tražila od doktora da izvedu abortus, ali da su joj oni objasnili da je Irska katolička zemlja u kojoj to nije dozvoljeno.

Istraga koju su kasnije vodile državne institucije za zaštitu zdravlja, utvrdila je da je Savita umrla jer nije na vreme podvrgnuta operativnom zahvatu, zbog zabrane abortusa.

Slučaj, koji je britanski „Gardijan“ nazvao centralnom tačkom irskog rata o abortusu, rezultirao je nizom protesta, a mlada Indijka postala je simbol borbe za slobodu žena.

„Zakon mora da se promeni““, izjavio je tada Pravin Halapanavar, zbog čijeg je insistiranja vest poprimila međunarodne razmere i dovela do toga da 2013. godine bude uveden izuzetak u zakonu kojim je aburtus dozvoljen u slučaju da je život majke ugrožen.

Savitin slučaj nije bio jedini razlog zbog kojeg su se aktivisti oštro borili za pravo na abortus.

U drugoj polovini osamdesetih godina Viši sud u Irskoj je potvrdio da i dostupnost informacija o abortusu van države krši Ustav, te je situacija bila poprilično nebezbednna za žene koje bi se odlucile na pobačaj.

Međutim, slučaj silovanja trinaestogodišnje devojčice koja je usled toga zatrudnela, podelio je tadašnje irsko društvo i rezultirao amandmanima koji su ženama zagarantovali slobodu putovanja u druge države radi obavljanja abortusa i dostupnost informacija u vezi sa uslugama istog u inostranstvu.

Vrhovni sud je tada odlučio da dozvoli silovanoj devojčici da otputuje u Englesku i obavi abortus budući da je postojao stvaran rizik po njen život i život fetusa, kako je pisalo u presudi.

Rezultati najnovijeg referenduma su pokazali da je 66 odsto građana Irske glasalo za ukidanje osmog amandmana na ustav te zemlje kojim se zabranjuje abortus, naspram 34 odsto onih koji su glasali za očuvanje tog amandmana, preneo je Rojters.

Više od 64 odsto građana sa pravom glasa je izašlo na ovaj referendum što je, navodi agencija, jedan od rekorda izlaznosti u toj zemlji.

Građani su na referendumu bili pitani da li žele da se poništi amandman na ustav koji je uveden 1983. pod snažnim pritiskom katoličke crkve (osmi amandman), a koji nerođenom detetu i majci pruža jednako pravo na život.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.