Smisao zajedničke izjave – dijalog BG/PR je pod okriljem EU

BRISEL – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je smisao zajedničke izjave, koja je potpisana u Briselu, da će se nastaviti razgovori Beograda i Prištine pod okriljem EU, kao i da postignuti dogovori u Vašingtonu mogu dati doprinos dijalogu.

Upitan o zajedničkoj izjavi koju su potpisali on i premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti u Briselu, uoči današnje runde razgovora na najvišem nivou, Vučić je rekao da su tu izjavu, kako je on razumeo, potpisali svi zajedno, sa EU.

„Oni, valjda, da su sagledali rezultate onoga što smo imali u Vašingtonu, da će deo toga da koriste, da EU nastavlja da bude fasilitator dijaloga“, rekao je Vučić novinarima u Briselu.

On kaže da se sa EU razgovara o svim važnim političkim temama.

„Oni su sagledali rezultate našeg samita u Vašingtonu, gledaće da deo toga iskoriste i nastavićemo da razgovaramo u Briselu po okriljem EU, to je smisao saopštenja“, rekao je Vučić i dodao da se saopštenje može naći i na sajtu Predsedništva Srbije.

U zajedničkom saopštenju koje je objavljeno na sajtu predsedništva se navodi:

Povodom nastavka dijaloga izmedu Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije, predsednik Aleksandar Vučić i premijer Avdulah Hoti potvrdili su visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost i potpredsedniku Evropske komisije Žozepu Borelu da najviši prioritet daju evropskim integracijama i nastavku dijaloga između Beograda i Prištine pod okriljem EU, koji je ključni element njihovog puta ka EU.

Takođe, posvećeni su tome da udvostruče svoja zalaganja kako bi se obezbedilo dalje usklađivanje sa EU u skladu sa obavezama koje je svaka strana preuzela.

Sa tim u vezi, nedavno postignuti dogovori u Vašingtonu, koji se zasnivaju na prethodnim obavezama iz dijaloga koje su dve strane preuzele, mogu da daju koristan doprinos postizanju sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.