U trendu

Šmit o prioritetima Predsedništva BiH

SARAJEVO – Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit čestitao je novoizabranim članovima Predsedništva BiH preuzimanje funkcija, poželeo im sreću u daljem radu i poručio da imaju zajedničku odgovornost za odbranu teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH.

Novi članovi Predsedništva BiH su Željka Cvijanović iz Republike Srpske, koja je ujedno i predsedavajuća u prvih devet meseci i prva žena član ovog najvišeg državnog tela, zatim bošnjački član Denis Bećirović i hrvatski Željko Komšić, koji je i na ovim izborima izabran glasovima Bošnjaka.

„Preuzimanje ove dužnosti nosi veliku odgovornost za budućnost Bosne i Hercegovine. Vi, kao članovi Predsedništva, zastupate interese svih građana Bosne i Hercegovine, svih njenih konstitutivnih naroda i Ostalih, bez razlike“, naveo je Šmit.

Dodao je da će biti u poziciji da oblikuju javni diskurs, spajaju ljude i da na pozitivan način doprinesu osiguranju političke stabilnosti, jedinstva i održavanja mira.

„Imamo zajedničku odgovornost za zaštitu teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine i za ubrzanje reformskih procesa. Svi ovi napori imaju za cilj da osiguraju da Bosna i Hercegovina bude stabilna i prosperitetna zemlja poželjna za život, te da spreče dalji odlazak mladih ljudi, što je problem koji ekonomski, socijalno i politički ugrožava same temelje Bosne i Hercegovine“, poručio je Šmit, saopšteno je iz OHR.

Ukazao je da formiranje vlasti na svim nivoima mora biti najviši prioritet, nakon čega sledi nastavak reformi koje unapređuju evroatlantski integraciju BiH.

„Evropska budućnost Bosne i Hercegovine je neosporna i predstavlja najvažniji strateški spoljnopolitički prioritet. Do decembra ove godine, Evropska unija bi mogla doneti ključnu odluku o kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine. Opredeljenje Predsedništva Bosne i Hercegovine da ispuni preostale važne prioritete neophodne da Bosna i Hercegovina dobije kandidatski status u Evropskoj uniji ima najveći značaj“, naveo je Šmit.

Poručio je da zajedno sa svima onima koji imaju političku odgovornost fokusiraju napore na postizanju rezultata u cilju izgradnje temelja za integraciju u EU.

„Pripremiti zemlju za evropsku budućnost je istorijski zadatak“, naveo je visoki predstavnik i dodao:

„Po mom mišljenju, drugi predstojeći izazovi koje treba rešavati su jačanje jedinstva države, deblokiranje imenovanja u nekoliko državnih institucija (kao što je Upravni odbor Centralne banke BiH, Komisija za Aneks 8, itd.), borba protiv korupcije u svim sferama društva, osiguranje ekonomskog razvoja i reformi i provođenje dugoočekivane ustavne reforme. Usvajanje i implementacija nediskriminatornog zakonodavstva je prioritetan zadatak izabranih organa vlasti u Bosni i Hercegovini. Međunarodna zajednica je spremna podržati ove napore“, naveo je Šmit.

Istakao je da su OHR i on lično spremni da im pomognu na tom putu i podržaće ih u njihovom radu te da očekuje da će sarađivati i ubuduće.

„Koristim ovu priliku da Vam uputim izraze mog najdubljeg poštovanja“, zaključio je Šmit, preneo je sarajevski portal Klix.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.