U trendu

Somalija tvrdi da pripadnici Al Šababa prvi put traže pregovore

MOGADIŠ – Somalijska vlada saopštila je danas da je ekstremistička grupa Al Šabab prvi put zatražila otvaranje pregovora, usred vojne ofanzive protiv nje opisane kao „totalni rat“.

„Al-Šabab je tražio otvaranje pregovora sa somalijskom vladom, ali postoje dve grupe unutar te organizacije“, rekao je zamenik ministra odbrane Abdifatah Kasim.

On je istakao da prvi deo čine stranci, a drugi su domaći Somalijci.

„Državljani Somalije imaju šansu da otvore pregovore, ali stranci koji su upali u našu zemlju nemaju pravo na razgovor i jedina opcija im je da se vrate tamo odakle su“, naveo je Kasim.

Zamenik ministra odbrane dodao je da su „za Somalijce otovreni, jer su spremni da se predaju somalskoj vladi“, preneo je AP.

„Oni moraju da slede vladina uputstva, da se reintegrišu u svoje društvo ili da se na prvim linijama fronta suoče sa Somalijskom nacionalnom armijom“, istakao je zvaničnik.

Niko iz Al Šababa nije potvrdio informacije o otvaranju pregovora.

Ovaj ogranak Al Kaide više od jedne decenije izvodio bombaške napade u glavnom gradu Somalije i kontrolisao delove centralnog i južnog regiona zemlje, komplikujući pokušaje obnavljanja države, koja se urušila nakon decenija sukoba.

Al Šabab broji nekoliko hiljada boraca, uključujući nepoznat broj stranaca, kako iz zemalja u regionu poput susedne Kenije, tako i šire.

Ta organizacija već dugo pokušava da uvede stroge islamske zakone u Somaliji i traži povlačenje stranih trupa koje deluju u zemlji na Rogu Afrike.

Sjedinjene Američke Države vojno su prisutne u Somaliji kako bi se borile protiv ekstremista, zajedno sa Turskom i multinacionalnim snagama Afričke unije.

Predsednik Somalije Hasan Šeik, nakon što je izabran prošle godine, pokrenuo je vojnu ofanzivu protiv Al Šababa uz podršku nekih lokalnih milicija koje su povratile kontrolu nad pojedinim zajednicama od ekstremista, a u novogodišnjem obraćanju obećao je da će ove godine eliminisati Al Šabab.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar