U trendu

Sudan: Suzavac ispaljen na demonstrante u Kartumu

KARTUM – Na više hiljada pristalica sudanskog opozicionog pokreta Snage slobode i promena koji su se okupili u glavnom gradu Kartumu, ispaljen je suzavac, potvrdili su svedoci, ali je ostalo nepoznato ko je to učinio.

Svedoci su potvrdili izveštaču Rojtersa da tokom protesta nije bilo vidljivog prisustva policije.

Masovni protesti u Sudanu izbili su nakon vojnog udara izvršenog u oktobru, a nastavljeni su i nakon postizanja sporazuma 21. novembra kojim je vojna hunta prihvatila da vrati na položaj civilnog premijera Abdalu Hamdoka, koji je do tada bio u kućnom pritvoru.

Međutim, dogovor koji je Hamdok postigao s vojnim naišao je na nezadovoljstvo demonstranata koji su ga optužili za izdaju iako je ranije taj političar predstavljao simbol otpora vojnim vlastima.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je na Tviteru napisao da „mnogi Sudanci nastavljaju da zahtevaju poštovanje svojih osnovnih ljudskih prava“ i da izražavaju svoju težnju za demokratskim Sudanom.

„SAD nastavljaju da stoje uz njih“, poručio je Blinken.

Kalid Omar Jusef, ministar za poslove kabineta pre vojnog puča i istaknuta opoziciona ličnost koji je prvo uhapšen, a potom pušten nakon što je vojska preuzela vlast, bio je na bini i govorio masi okupljenih kada je ispaljen suzavac.

Jusef je nešto kasnije poručio na svom Tviter nalogu: „Bez obzira da li na nas ispaljuju suzavac ili metke, neće nas ućutkati… mi ćemo pobediti državni udar i naš narod će vratiti svoju slobodu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.