U trendu

Sudan: Ubijeno najmanje 14 demonstranata, desetine ranjene

KARTUM – Snage bezbednosti ubile su danas najmanje 14 osoba i ranile još desetine njih prilikom suzbijanja protesta zbog državnog udara u Sudanu, javio je prodemokratski sindikat lekara, a prenosi Rojters.

Demonstranti, koji su protestovali širom glavnog grada Kartuma i u gradovima Bahri i Omdurmanu, zahtevaju potpunu predaju nadležnosti civilnim vlastima i suđenje vođama puča od 25. oktobra.

Snage bezbednosti ispaljivale su bojevu municiju i suzavac u sva tri grada nakon što je ranije prekinuta komunikacija mobilnim telefonima i internet, potvrdili su svedoci Rojtersu.

Državna televizija je saopštila da ima povređenih među demonstrantima i policijom.

Ovo je najkrvaviji dan od protesta protiv vojnog puča od 25. oktobra, a vojska je danas prekinula sve komunikacije u Sudanu.

Pemijer Abdala Hamdok je trenutno u kućnom pritvoru u glavnom gradu Kartumu, a on i više od 100 drugih vladinih zvaničnika privedeni su tokom puča.

Ministar svrgnute vlade Gibreil Ibrahim koji je prišao vojnim vlastima u Sudanu, poručio je da ističe vreme da smenjeni premijer zemlje pristane da preuzme funkciju u vladi koju vodi vojska, nakon što su najviši generali preuzeli vlast prošlog meseca.

„Zemlja ne može da čeka večno, pa ako on ne prihvati posao, onda će ga neko drugi sigurno preuzeti“, rekao je Ibrahim, ministar finansija svrgnute vlade za AP.

Obraćajući se iz svoje kancelarije u Kartumu, Ibrahim je rekao da su pozivi nekih prodemokratskih grupa, SAD i njihovih zapadnih saveznika da vrate prelaznu vladu pre puča „nerealni.“

Pregovori su fokusirani na ubeđivanje Hamdoka da vodi tehnički kabinet koji bi preuzeo svakodnevne poslove, naglasio je Ibrahim.

Prodemokratski demonstranti izašli su u subotu na ulice Kartuma, glavnog grada Sudana kako bi izrazili protest protiv vojnog preuzimanja vlasti 25. oktobra, kada je svrgnuta tranziciona vlada i uhapšene desetine zvaničnika i političara.

„Marš milion ljudi“, kako ga je nazvao prodemokratski pokret, dogodio se dva dana nakon što je lider vojnog puča general Abdel Fatah Burhan postavio sebe za šefa Suverenog saveta, sudanske prelazne vlade, preneo je AP.

Sudanska vojska raspustila je civilnu vladu, uhapsila političke lidere i proglasila vanredno stanje u ovoj severnoafričkoj zemlji.

Premijer Abdala Hamdok je među članovima civilne vlade za koje se veruje da su ih vojnici odveli u kućni pritvor od vojnog preuzimanja vlasti 25. oktobra, a pomoćnik američkog državnog sekretara za Afriku Meri Ketrin Fi potvrdila je juče da se sastala sa njim tokom posete Kartumu i razgovarala o načinima da se obnovi demokratska tranzicija Sudana, navodi Rojters.

Fi se tokom trodnevne posete Sudanu sastala i sa vojnim vođom generalom Abdelom Fatahom al-Burhanom, koji je poručio, prema sudanskoj državnoj novinskoj agenciji SUNA, da su preduzeti koraci za oslobađanje političkih zatvorenika uhapšenih tokom preuzimanja vlasti, ali da se to neće primeniti na one koji se suočavaju sa krivičnim prijavama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar