U trendu

Svetski mediji: Putin opet zvecka nuklearnim oružjem

Najava ruskog predsednika Vladimira Putina da će postaviti taktičko nuklearno oružje u Belorusiji predstavlja najnoviji pokušaj Moskve da zapreti povećanjem tenzija sa SAD i Evropskom unijom, ali zveckanje nuklearnim oružjem, mimo zastrašivanja, neće nužno promeniti situaciju u vezi s ratom u Ukrajini, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija.

Putin je u subotu rekao da će radovi na izgradnji skladišta za taktičko nuklearno oružje u Belorusiji biti završeni 1. jula, upoređujući taj potez s američkim razmeštanjem nuklearnog oružja u Evropi, ukazuje Fajnenšel tajms.

Mada je Putin rekao da Rusija neće Belorusiji prepustiti kontrolu nad taktičkim nuklearnim oružjem ili prekršiti svoje obaveze u pogledu neširenja nuklearnog naoružanja, odluka je, kako ocenjuje britanski list, jedan od najznačajnijih koraka Kremlja s njegovim nuklearnim arsenalom otkako je pokrenuo invaziju na Ukrajinu pre više od godinu dana.

Ruski predsednik je rekao da je odluka o raspoređivanju odgovor na dugogodišnji zahtev beloruskog autokratskog lidera Aleksandra Lukašenka, koji je dozvolio Rusiji da koristi njegovu zemlju za napade na Ukrajinu.

„Ovde nema ničeg neobičnog: pre svega, SAD to rade decenijama. Oni su postavili svoje taktičko nuklearno oružje na teritorije šest svojih saveznika u Evropi. Dogovorili smo se da uradimo isto to bez, naglašavam, kršenja naše međunarodne obaveze o neširenju (nuklearnog oružja)“, rekao je Putin.

Putin je takođe rekao da je odluku o taktičkom nuklearnom oružju u Belorusiji doneo nakon što je Velika Britanija ranije ove nedelje objavila da je Ukrajini isporučila protivtenkovsku municiju s osiromašenim uranijumom, što je ruski predsednik predstavio kao nuklearnu eskalaciju sukoba. SAD i Velika Britanija odbacuju Putinovu tvrdnju, navodeći da ta municija ima samo konvencionalnu upotrebu.

Putin je rekao da je Rusija već opremila 10 beloruskih aviona da mogu da nose taktičko nuklearno oružje, i da će u aprilu početi obuku beloruskih snaga na raketnom sistemu Iskander, koji može da nosi taktičko nuklearno oružje.

Ruski predsednik je od početka invazije redovno upućivao prikrivene pretnje da će upotrebiti „sva raspoloživa sredstva“ za odbranu osvojenih teritorija, navodi list i dodaje, pozivajući se na izvore, da je Putin jesenas, kada su nuklearne tenzije sa Zapadom bile na vrhuncu, razmišljao o upotrebi taktičkog nuklearnog oružja u Ukrajini, ali da je na kraju procenio da to Rusiji neće doneti nikakvu prednost na bojnom polju.

Putinova najava slanja taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiju preti da poveća tenzije sa SAD i Evropskom unijom dok njegove snage vode rat u Ukrajini, ocenjuje Njujork tajms.

Iako je ruski lider u više navrata spominjao mogućnost upotrebe nuklearnog oružja od početka invazije na Ukrajinu, američki zvaničnici kažu da do sada nisu videli nikakve poteze Rusije za premeštanje ili upotrebu nuklearnog oružja i veruju da je rizik od njegove upotrebe mali.

Plan o postavljanju tog oružja u Belorusiji ponovo bi mogao biti zveckanje oružjem, ocenjuje list, ukazujući da to neće nužno promeniti računicu na bojnom polju, budući da sve mete koje Moskva može da pogodi iz Belorusije, koja se graniči sa tri članice NATO-a, već može da pogodi i s ruske teritorije.

Američki zvaničnici i sada navode da nisu primetili eskalaciju. Pentagon je u subotu saopštilo da uprkos izveštaja o najavi Rusije, „ne vidi nijedan razlog da prilagodi svoju stratešku nuklearnu poziciju, niti bilo kakve naznake da se Rusija sprema da upotrebi nuklearno oružje“, dodajući da SAD ostaju posvećeni kolektivnoj odbrani NATO-a.

Institut za proučavanje rata iz Vašingtona odbacio je Putinovu najavu kao „informacionu operaciju“ s malim rizikom od eskalacije.

„Putin pokušava da iskoristi zapadne strahove od nuklearne eskalacije“, navodi ovaj tink-tenk, dodajući da se i dalje drži procene da Putin „nije sklon riziku“ i da je „više puta pretio da će upotrebiti nuklearno oružje bez ikakve namere da to uradi kako bi slomio rešenost Zapada“.

Postavljanjem taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiju Rusija bi prvi put od sredine 1990-ih stacionirala takvo oružje van svojih granica, ističe Rojters.

Za razliku od strateških nuklearnih bojevih glava, koje su napravljene tako da mogu biti lansirane na udaljenosti od više hiljada kilometara s podmornica, bombardera ili interkontinentalnih balističkih raketa i koje mogu da sravne sa zemljom cele gradove, taktičko nuklearno oružje ima manji kapacitet za uništavanje određenih meta za dobitke na bojnom polju.

Planom za postavljanje taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji, Putin zastrašuje svet kako bi skrenuo pažnju sa svojih problema, ocenjuje CNN.

Kada ruski predsednik upotrebi reč „nuklearno“, svet obraća pažnju i čini se da je to glavni razlog zašto je to rekao, navodi američka televizija u analizi ističući da bi trebalo „pročitati sitna slova“ i razumeti kontekst.

Putin je pretio mogućnošću nuklearnog rata poslednjih godinu dana, posebno otkako je njegova vojna operacija u Ukrajini počela da posustaje, što, kako navodi CNN, može pomoći u objašnjenju konteksta, budući da je on trenutno čovek s mnogo problema.

Ruske snage bombarduju ukrajinske gradove iz vazduha, ali na kopnu ne ostvaruju bitan napredak. Drugo, dodaje televizija, osim nekoliko novih trgovinskih sporazuma s Kinom, Putin nije dobio mnogo od samita s kineskim liderom Si Đinpingom; ako ništa drugo, čini se da je Rusija sada mlađi partner Kine. A tu je nalog za njegovo hapšenje zbog optužnice Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine.

Čini se da administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena nije uznemirena Putinovom najavom, pa ipak premeštanje ruskog taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiju približava ga ne samo Ukrajini već i Poljskoj, Litvaniji i Letoniji, američkim saveznicima u NATO-u.

To podiže nivo pretnje u Evropi, i to je nešto što je Putin nameravao da uradi, zaključuje CNN.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar