U trendu

Talibani apeluju na obnovu međunarodnih letova sa Kabulom

KABUL – Talibanska vlada u Avganistanu apelovala je danas na obnovu međunarodnih letova, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Talibanska vlada je obećala da su problemi na aerodromu u Kabulu rešeni i da će održavati punu saradnju sa avio-kompanijama, piše Rojters.

Portparol ministarstva spoljnih poslova Abdul Kahar Balki rekao je da su zbog obustave međunarodnih letova mnogi Avganistanci ostali u inostranstvu, kao i da su mnogi sprečeni da odu na rad ili studije.

„Budući da su problemi na međunarodnom aerodromu u Kabulu rešeni, a aerodrom je u potpunosti operativan za domaće i međunarodne letove, uveravamo sve avio-kompanije oko pune saradnje“, rekao je on.

Saopštenje iz ministarstva dolazi nakon što je nova talibanska administracija pojačala napore da otvori zemlju i stekne međunarodno priznanje, piše Rojters.

Od preuzimanja vlasti u Avganistanu, talibani su zatekli ozbiljnu ekonomsku krizu i suočili se sa pritiscima po više pitanja, od obrazovanja devojčica, do tvrdnji o odmazdama protiv bivših zvaničnika i drugih ljudi povezanih sa prethodnom vladom.

Normalan vazdušni saobraćaj još nije obnovljen na kabulskom aerodromu, od kako je bio zatvoren nakon haotične evakuacije desetina hiljada stranaca i Avganistanaca posle talibanskog zauzimanja prestonice.

Aerodorom, koji je bio oštećen tokom te evakuacije, umeđuvremenu je otvoren, uz pomoć tehničkih timova iz Katara i Turske.

Neke avio kompanije, uključujući pakistanski PIA, obavljaju letove do Kabula i u njihovim avionima se mogu naći mesta, ali su cene nekoliko puta više od normalnih.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.