U trendu

Tegeltija: Izgleda da je problem što BiH dobija pomoć od SRB

BANJALUKA – Problem nabavke vakcina i pandemiju virusa korona ne treba politizovati niti koristiti za političke obračune i diskvalifikovanje pojedinih ljudi, poručio je danas predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija i ocenio da je izgleda problem to što BiH dobija pomoć iz Srbije.

„Smatram da proces vakcinacije ne treba politizovati, jer su to prava građana i njihova je mogućnost da to pravo iskoriste. Veoma je važno da BiH ima što više vakcina i da građani budu pošteđeni potrebe da putuju bilo gde i primaju vakcine“, rekao je Tegeltija za RTRS.

Telgetija je najavio da bi BiH u drugom kvartalu, kroz takozvani EU mehanizam, odnosno evropski sistem nabavke, trebalo da dobije oko 515.000 vakcina, tačnije 380.000 vakcina Astrazeneke i oko 135.000 Fajzera.

On je naglasio da bi BiH u sistemu globalne nabavake vakcina i kroz evropski sisteme trebalo da dobije ukupno 697.000 vakcina, što bi, kako je naveo, omogućilo značajno vakcinisanje gradkana BiH.

Govoreći o negativnim komentarima u vezi sa vakcinisanjem državljana BiH u Srbiji, Tegeltija je za RTRS rekao da je situacija takva da se negativno komentariše čak i donacija i pomoć, te kvalitet vakcina i koliko ona košta, a onda se, kako je naglasio, sve te vakcine iskoriste, prenose Nezavisne novine.

„Izgleda da je problem što dobijate pomoć iz Srbije ili je problem što je Srbin predsedavajući Saveta ministara, pa se odgovornost za nabavku vakcina prebacuje na Savet ministara i mene, iako svi dobro znaju da Savet ministara nema ništa sa direktnim nabavkama vakcina i to smo sa premijerima utvrdili još na sastanku u januaru“, naglasio je Tegeltija.

On je ocenio da je nabavka vakcina globalni problem i istakao da postoje zemlje Zapadne Evrope i mnoge druge države koje nisu dobile nijednu dozu.

„Smatram da tako i treba da gledamo na taj problem i da ga tako i razumemo. Svi zajedno treba da radimo na iznalaženju rešenja, ali nažalost u BiH se nabavka vakcina koristi za političke obračune, diskvalifikovanje nekih ljudi i slično“, rekao je Tegeltija.

Komentarišući optužbe na njegov račun u vezi sa nabavkom vakcina i širenjem epidemije u FBiH, Tegeltija je rekao da je to pokušaj tamošnjih struktura vlasti da zaštite sebe od neuspeha koji su evidentni i onda prebacuju odgovornost na Savet ministara.

„Potom se to prenese u Predstavnicki dom i vrši se politički pritisak na Savet ministara iako svi koji znaju ustavno uređenje BiH i nadležnosti znaju da Savet ministara nema kapacitete za direktne nabavke na bilo koji način“, rekao je Tegeltija.

On je naveo da je FBiH tek pre desetak dana počela da traži vakcine, a u tom međuprostoru dok su optuživali Savet ministara, Vlada Republike Srpske je radila i nabavljala vakcine.

Kada je reč o tome da i predstavnici opozicije iz Republike Srpske prebacuju odgovornost na njega, Tegeltija je rekao da su u pitanju poslanici Predstavničkog doma koji su bili u prethodnom Savetu ministra i kojima je, kako tvrdi, jedini cilj da upravljaju Savetom ministara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar