U trendu

Transformacija Hitlerove rodne kuće koštaće mnogo više

BEČ – Planirana transformacija kuće austrijskom mestu Braunau u kojoj je Adolf Hitler rođen koštaće mnogo više nego što je planirano.

Bilo je planirano da radovi koštaju pet miliona evra, a sada se računa sa troškovima u visini od 11 miliona evra, potvrdilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije.

Takođe i početak radova biće odložen na 2023.i trajaće do 2025., a prvobitno je bilo planirano da radovi budu gotovi u ovoj godini.

Hitlerova rodna kuća pripala je, usled eksproprijacije nakon što u dugogodišnjem sporu nije postignut dogovor sa vlasnicom objekta, Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Na osnovu odluke o eksproprijaciji vlasnici zgrade isplaćeno je 800.000 evra.

Zatim je odlučeno da se sprovedu radovi u kući na osnovu nacrta koje je izradila arhitektska kuća „Marte“.

Taj nacrt planirao je troškove u visini od pet milkona evra i zaključenje radova do kraja ove godine.

Međutim, onda je odlučeno da komanda opštinske policije i policijska stanica budu smešteni u to zdanje.

Odlaganje početka radova Ministarstvo je objasnilo potrebnim birokratskim postupcima, ali i dogovorom sa susedima.

Kada je reč o skoku troškova Ministarstvo je ukazalo na razvoj na građevinskom tržištu, gde je došlo do drastičnog rasta cene građevinskog materijala.

Inače, austrijske vlasti su izvršile eksproprijaciju zgrade kako bi sprečili da ona bude mesto okupljanja neonacista i veličanja Hitlera, te je odlučeno da se sprovede transformacija koja bi to sprečila i omogućila druge namene.

Na prošlonedeljnu godišnjicu rođenja Hitlera dvojica neonacista upalili su sveće na prozoru zgrade, što dokazuje ispravnost odluke austrijske vlade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.