U trendu

Turska pozvala na razgovor ambasadora Švedske zbog maskote Erdogana na protestu

ISTANBUL – Turska je danas pozvala na razgovor švedskog ambasadora u Ankari Stafana Herstroma zbog demonstracija u Stokholmu na kojima je maskota predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana visila obešena o noge, izjavio je diplomatski izvor.

„Istaknuto je naše očekivanje da počinioci incidenta treba da budu identifikovani, sprovedeni potrebni procesi i da Švedska ispuni svoja obećanja“, rekao je neimenovani diplomatski izvor, preneo je Rojters.

Švedsko Ministarstvo spoljnih poslova nije još odgovorilo na zahtev agencije da pruži komentar.

Švedska je posle ruskog napada na Ukrajinu tražila odobrenje Turske da pristupi NATO.

Ankara je navela da Švedska treba da zauzme jasniji stav protiv
terorista, uglavnom kurdskih ekstremista i organizacije koju okrivljuje za pokušaj državnog udara 2016. godine.

Na snimku koji su objavili provladini turski mediji vidi se protest članova Radničke partije Kurdistana (PKK) tokom kojeg su oni okačili maskotu Erdogana ispred gradske skupštine Stokholma.

Na snimku se vidi prisustvo veoma malog broja ljudi.

Švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrom rekao je da Stokholm osuđuje incident, ali se nije direktno osvrnuo ni na jednu zemlju.

„Vlada štiti otvorenu debatu o političkim izborima, ali se snažno distancira od pretnji i mržnje protiv političkih predstavnika“, naveo je on na Tviteru.

„To što teroristi PKK mogu da izazovu švedsku vladu u srcu Stokholma je dokaz da švedske vlasti nisu preduzele neophodne korake protiv terorizma“, naveo je na Tviteru direktor za komunikacije turskog predsedništva Fahretin Altun.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.