U trendu

U Australiji 10.000 kamila pred odstrelom zbog vode

SIDNEJ – Lokalne australijske vlasti planiraju da ubiju oko 10.000 kamila, jer se stanovništvo žali na žedne životinje koje upadaju u njihova naselja i očajnicki traže vodu.

Aboridžinski zvaničnici udaljenih predela severozapada Južne Australije odobrili su odstrel kamila koji bi trebalo da započne sutra i traje pet dana, prenosi hrvatski Index.

Lokalna uprava Anangu Pitjantjatjara Yankunytjatjara (APY) napisala je u dopisu koji je objavljen na Fejsbuku da „izuzetno velike grupe kamila i drugih divljači pri potrazi za vodom uznemiruju udaljene aboridžinske zajednice“.

„Zbog trenutnih vrlo suvih vremenskih prilika, velike skupine kamila prete zajednicama i infrastrukturi te je potrebna njihova kontrola“, objašnjava se u dopisu. Portal Seven News izvestio je da će tijekom tog lova možda stradati i 10.000 kamila.

Kao i u većem dijelu zemlje, u Južnoj Australiji već nedeljama traju ekstremno visoke temperature. Iako ta australijska savezna država nije toliko teško pogođena požarima kao susedni Novi Južni Vels u njoj je tokom vatrenih stihija uginulo mnoštvo divljih životinja, piše CNN.

Marita Bejker, clanica odbora APY-a, rekla je za australijske novine da su njenu zajednicu preplavile životinje u potrazi za vodom.

„Zaglavili smo u vrućim, smrdljivim i neugodnim uslovima, jer kamile ulaze u naša naselja, ruše ograde, prolaze oko kuća i pokušavaju doći do vode putem klima uređaja“, kazala je Bejker.

Procjenjuje se da u Australiji ima više od milion kamila i da njihova populacija poslednjih godina naglo raste.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.