U trendu

U Britaniji novi predlozi zakona o suzbijanju protesta

LONDON – Britanski premijer Riši Sunak danas će objaviti nove predloge zakona za suzbijanje protesta, prema kojima će policija u Engleskoj i Velsu imati više moći kako bi sprečili ozbiljne proteste koji ometaju uobičajeni život.

„Pravo na protest je osnovni princip naše demokratije, ali nije apsolutno pravo. Ne možemo imati proteste manjine koja narušava živote javnosti, to nije prihvatljivo i mi ćemo to privesti kraju“, izjavio je Sunak.

Predlog zakona uključuje krivično delo za one koji žele da se zaključaju u objektima ili zgradama u toku protesta i dozvoljava snagama bezbednosti da ograniče slobodu nekim demonstrantima kako bi sprečili ozbiljne poremećaje, a nadovezuje se na Zakon o policiji, kriminalu i izricanju kazni koji je donet u aprilu 2022. godine, prenosi Rojters.

Šami Čakrabarti, član gornjeg doma parlamenta izjavio je za Bi-Bi-Si radio da novi zakon „tretira sva miroljuba neslaganja kao terorizam“, a grupe za odbranu ljudskih prava zakon su ocenile kao nedemokratski i da daje policiji preveliku moć.

Poslednjih godna veliki broj protesta obično bi zatvorio delove Londona i blokirao saobraćaj na ključnim autoputevima, što je dovelo do ove odluke, a predlog zakona objavljen je prošle godine i trenutno se nalazi u fazi završne rasprave u parlamentu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.